Konsten att driva butik på landet

Det började som en liten affär i ett av rummen i ladugården, men med större ambitioner. Idag, nio år senare, har butiken växt enormt. Både till yta och i koncept. Men tanken är inte att det kommer att sluta där.

13 augusti 2019 19:30

För Sandra Wallmokrans blev efternamnet en nystart sedan hon tillsammans med sin dotter flyttade hem till Sverige efter några år i Indien. Ensam med en liten dotter gick det heller inte att fortsätta sin tidigare karriär som frilansande scenograf inom filmbranschen och valet att flytta in på sin mammas gård i Ljusfallshammar gjorde inte möjligheten till karriär lättare. I Indien hade Sandra drivit en liten butik och på det spåret fortsatte hon.

– Pappa har hjälpt mig otroligt mycket. Jag hade stora planer på att bygga om hela ladugården men pappa sa till mig att "vi börjar med ett rum så får vi se", berättar Sandra.

Redan under andra året renoverade Sandra och hennes pappa fler rum i ladugården och under årens lopp har butiken växt till tre rum och ett loft. Och en lekpark, ett orangeri och en liten kaffeservering.

– Jag vill vara en upplevelsebutik och ett utflyktsmål. Hit ska man inte bara åka för att handla sina saker utan kunderna ska kunna gå runt, sitta ner och ta en kaffe och sedan gå en runda och upptäcka mer saker. Det är ett annat sätt att shoppa och det märks, speciellt vid julruschen, att många kommer hit och pustar ut, säger Sandra.

Men att driva en butik ensam, ute på landsbygden, kan ju också vara väldigt påfrestande för den som står bakom det. Har det aldrig varit jobbigt?

– Jag tog aldrig förgivet att det skulle fungera och under de första åren jobbade jag också deltid på skolan här. Jag gick upp fem för att öppna morgonfritids och sedan vidare till butiken för att packa upp varor och stå i kassan. Det är först nu egentligen som jag börjar få in en rimlig inkomst på Wallmokrans, det hade gärna fått gå lite snabbare. Men det här är verkligen jag. Jag mår bra varje dag som jag går till jobbet och nu har jag byggt upp en stammiskrets som på många sätt också har blivit mina vänner.

En butik långt ut på landet, har du verkligen kunder varje dag?

– Ja, faktiskt. Det är klart att det inte är ofta som det är kö i kassan men på de här nio åren är det kanske fem dagar som det inte har kommit någon alls. De dagarna har varit otroligt deprimerande men det är tur att det inte har blivit så många, säger Sandra och skrattar.

Allt i butiken är sådant som Sandra själv tycker om och tycker är snyggt. Hon berättar att hemma hos henne och dottern ser det precis likadant ut och att hon aldrig skulle ta in något som hon inte tycker om – även om det var efterfrågat. Varje år åker hon också på inköpsresor till både Marocko och Indien.

– Det ska vara gediget och tillverkas på ett schysst sätt. Det är viktigt för mig att bidra till något bra – och inte bara vara en del av slit-och-släng-samhället.

Ambitionerna om att växa sig större och större har inte slutat nu när ena vinkeln på ladan är fylld av inredningsdetaljer och kläder. Under ett par år har den andra delen av ladan använts som marknadsutrymme och loppis. Men tanken till nästa år, då Wallmokrans fyller 10 år, är att det ska bli något mer permanent där.

– Tanken är faktiskt att det ska bli en trädgårdsbutik där. Och det skulle ju passa väldigt bra till jubileet. Sedan finns det en jättefin sjö här bakom och otroligt vackra vyer, så i framtiden blir det säkert någon mer utbyggnad och verksamhet också. Men det får vi se då, säger Sandra och ler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson