Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Wanja Djanaieff jobbade hos Strömma

Nu har hon en stor textilutställning i Vandalorum utanför Värnamo.

 Wanja Djanaieffs nya utställning i museet Vandalorum heter "Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger".

Wanja Djanaieffs nya utställning i museet Vandalorum heter "Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger".

Foto: Hanna Mi Jakobson

Konst2022-06-12 12:00

Textilformgivaren Wanja Djanaieff har bland annat jobbat för Strömma Sweden i Norrköping.

Nu har hon öppnat en stor utställning i museet Vandalorum, som ligger i utkanten av småländska Värnamo.

Det är en färgsprakande utställning, som heter "Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger" och som visar upp delar av hennes 60-åriga yrkesliv.

– Jag började på konstfack som 16-åring och sen har mitt yrkesliv bara rullat på, säger Wanja Danaieff som nu hunnit fylla 81 år.

 Utställningen öppnades den 30 april och pågår fram till och med 9 oktober.

 I utställningslokalen kan man bland annat se kläder som hon formgivit och som hänger ner från taket.

Det här är en utställning som är fylld med färg i alla möjliga nyanser, något som Wanja menar har varit något hon jobbat med i hela sitt liv.

– Det är så att jag älskar färg och det har jag alltid gjort, säger hon. Och med den här utställningen vill jag försöka sprida känsla och glädje och visa att allt inte behöver vara så tråkigt hela tiden.

Johanna Hansson är publik- och kommunikationsansvarig på Vandalorum och säger så här:

– Jag kan berätta att det finns planer på att den här utställningen ska visas runt om i Sverige framöver och bland annat lär den sättas upp i Norrköping framöver. Det är vår förhoppning.

Wanja Djanaieff betraktas som en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Hon har som sagt arbetat som designchef för Strömma Sweden i Norrköping, men även för NK Designgrupp och Almedahls. 

Hennes arbete blev känt för en bred publik när hon designade kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972. Hon har även varit verksam som scenograf, kostymdesigner och är professor.

Här presenteras ett stort urval av de hundratals mönster för textil som hon formgivit sedan 1960-talet, och som blivit stilbildande för en hel era. I utställningen visas även skisser, kläder och andra verk, samt den nyproducerade Filmen om Wanja av sonen och dokumentärfilmaren Niklas Djanaieff.

Utöver sin designgärning har Wanja Djanaieff engagerat sig för en hållbar utveckling inom textilindustrin, särskilt för linet som material och för utveckling av produkter av lin. En viktig del av hennes verksamhet har varit att lyfta textilhantverket, kollektivt skapande och att inspirera till att samlas kring hantverk och hemslöjd.

I samband med utställningen formger Wanja Djanaieff en linodling, som anlagts på Vandalorums innergård. Vidare erbjuds ett omfattande pedagogiskt program med en öppen skapande verkstad samt workshops där bland annat det odlade linet kommer att användas.

Angående Vandalorum är det ett museum där man vill visa vår tids mest tongivande konst och design.

Så här beskriver man själva sitt museum:

Vandalorum är ett levande museum och här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. 

Vandalorum är ett levande museum. Här visas 10-15 unika utställningar per år som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. MöbIerna är formgivna av bl.a. Mats Theselius, Bruno Mathsson, Hans J. Wegner och Jonas Bohlin. Inne och ute finns permanenta skulpturer av exempelvis Joseph Kosuth, Sivert Lindblom samt Gustav och Ulla Kraitz.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!