Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon lånar svenskt formspråk

Ett ständigt fikande. Rädsla för ­fästingar i skogen. Resan från ­arbetslöshet i Spanien till ett nytt liv i Sverige.

Svenska hus. Erika Pardo Skoug tycker om färgerna och formerna på husen.

Svenska hus. Erika Pardo Skoug tycker om färgerna och formerna på husen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

KONST2018-01-12 08:00

Utställningen ”Kurbits” på Galleri Kronan, med akrylmålningar och tryck, är den spanska konstnären och designern Erika Pardo Skougs, 37, egen berättelse om mötet med det nya landet.

Erika Pardo Skoug tog sin examen på motsvarande Konstfack i Spanien. I dag bor hon i Norrköping och arbetar som lärare i spanska och som bildlärare. Hon har också ett företag, Trehundrafemtio Design. Namnet kommer sig av att det är 350 mil till födelsestaden Malaga.

– Jag säljer grafisk konst, affischer och gör hemsidor, berättar Erika Pardo Skoug som förra året gjorde Kulturnattsaffischen med hus i Norrköping, en affisch som fick Norrköpingsborna att köa för att få tag i den.

Hon tycker om färgerna och formerna på svenska hus. I Spanien är alla hus vita eller grå.

Till Sverige kom Erika Pardo Skoug 2013, då hon lämnade arbetslöshetens Spanien, där hon känner att det inte finns någon framtid, oavsett hur välutbildad man är. Det finns ingen garanti varken för jobb eller pension där.

I utställningen ”Kurbits” har Erika Pardo Skoug lånat det svenska formspråket för att dela med sig av de svårigheter hon hade när det gällde att anpassa sig till det svenska samhället.

Hon älskar allmogekonsten, kurbits och lapptäcken, färgerna och formerna. En gång berättade man ­historier genom sådana symboler säger hon. Det är exakt vad hon nu gör i ­”Kurbits”, med vernissage på lördag. Bakom varje verk finns en personlig berättelse.

När hon lämnade Spanien trodde hon att hon snabbt skulle få jobb i Sverige.

– Men det var inte så lätt som jag trodde, så jag blev lite deprimerad, och i stället för att kämpa emot det så var jag full av negativitet och skyllde på Sverige. Jag klagade på allt, så mycket att jag inte kunde se svensk natur, utan bara en insektsfestival, jag trodde att jag skulle få borrelia och dö.

– Och jag gick upp i vikt när jag flyttade hit, för att man bara fikar och fikar i Sverige.

Fästingar och fikabröd är motiv i de vackra akrylmålningarna.

För Erika Pardo Skoug vände det, genom jobb, lägenhet, vänner och en partner. I Sverige går det att lyckas, om man kämpar, men det tar tid och man måste ha tålamod, säger hon. Hon menar att fler kan känna igen sig i hennes berättelse, att många kommer hit och tror att det är superlätt att få jobb, men att verkligheten är att det är tufft, att man måste anpassa sig, lära sig språket och bygga upp ett kontaktnät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!