Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elin Redin ställer ut på Konstforum

Elin Redins utställning "Betraktelse" på Konstforum visar upp hennes säregna känsla för form och färg. Inspirationen till den unika konsten tar hon från känslor och berättelser ur sitt egna liv.

Idag säger Elin Redin att hon kan känna sig klar med en tavla, något som hon förr hade svårt att göra. Just denna tavla har målats över flera gånger och innehåller delar från varje lager.

Idag säger Elin Redin att hon kan känna sig klar med en tavla, något som hon förr hade svårt att göra. Just denna tavla har målats över flera gånger och innehåller delar från varje lager.

Foto: Viktor Degling

Konst2022-10-22 08:45

Den östgötska konstnären Elin Redin visar upp sina tavlor på Konstforum med utställningen "Betraktelse". I den kala och ljusa lokalen på St Persgatan sticker konstverken ut med sina klara färger och skarpa linjer. 

– Jag utgår ifrån en känsla. Det kan vara allt ifrån intryck från en resa eller en känsla jag känner precis i stunden. När jag och mina två tjejer kom hem från Thailand så blev det självklart att jag skulle utgå ifrån bilder därifrån, säger Elin och pekar mot ett av konstverken som föreställer en gata med fasader i ljusa grönblåa toner.

– Ofta hittar jag referensbilder som jag utgår ifrån och bygger vidare på som ett collage av olika intryck och former. Ibland kan det hända att jag ändrar mig helt och istället tar en annan bild som jag pusslar in i tavlan jag påbörjat, fortsätter Elin.

– Jag tänker i mönster. Ena dagen tänker jag på ett sätt. Andra dagen på ett annat.

I nästan alla Elins konstverk som visas i utställningen går det att se inslag av geometriska figurer, framförallt cirklar. När hon började inkorporera geometri i sin konst är hon inte säker på, men inspirationen kan ha kommit från den japanska konstnären Yayoi Kusamas mordernistiska verk. Anledningen till varför de målats dit ser Elin som ett sätt att "lösa" bilderna.

– Det enkla svaret varför de målats dit är att det är en bildlösning. Jag använder dem för att fylla ut delar av tavlorna som känns tomma och för att balansera upp med färg där det behövs. Jag ser alla former och färger i tavlorna som pusselbitar som ska funka ihop, fast de inte funkar ihop.

Sedan 2016 arbetar Elin som lärare i måleri och teckning på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa. Åren på högskolan har fått henne att reflektera över hur hon själv använder sig av den metodik hon lär ut till eleverna.

– Det är ett utbyte av kunskap och inspiration. Det händer ibland att jag tar idéer från det eleverna målar som jag sen applicerar i mina egna tavlor. Samtidigt är lärandet en tankeställare för mig i hur jag använder mig av färg och form. Kunskaperna sitter ju i ett sorts muskelminne så att behöva förklara och lära ut gör att jag faktiskt behöver reflektera över mina egna metoder, säger Elin. 

Utställningen visas från den 22 oktober till den 6 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!