Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många i Israel vill pröva en fredlig väg

Krönikören på besök i Israel.

Krönikören på besök i Israel.

Foto: Privat

Konflikter2022-11-03 12:00

Israel är ett land med komplicerade och många gånger våldsamma konflikter. 

De största etniska grupperna, som bor här är judar och palestinier. Palestinierna i sin tur är kristna eller muslimer. I landet bor också druser och beduiner. Inom alla de här grupperna finns det grupperingar med olika värderingar och traditioner. 

Dessutom finns en mängd inflyttade människor från världens alla möjliga platser. I Sverige läser vi om attacker mot Gaza … och från Gaza … och andra attentat i och utanför Israel. 

Även om människor är hotade och rädda för varandra, måste det väl, i alla dessa olika grupperingar av människor, finnas många, många som bara vill leva i fred i samexistens, antingen i solidaritet tillsammans, eller åtminstone bredvid varandra med respekt för och hänsyn till varandra?
Jag reste till Israel och nu vet jag att de här människorna finns. Under en vecka bodde jag och min make i den lilla vackra byn Neve Shalom/Wahat al-Salam/Fredens Oas. 

Här bor judar och palestinier sida vid sida. De vill bryta cirklar av hot och våld och pröva en fredlig väg. 

1984 startades skolan, som undervisar på både hebreiska och arabiska. Barnen blir tvåspråkiga och får fira varandras högtider. Skolan är populär bland både judiska och palestinska familjer utanför byn och varje dag anländer barn från tjugo närliggande byar med skolbuss. 

I byn finns varken kyrka, synagoga eller moské. Istället finns ett ”Spiritual Center” med en helt enastående milsvidd utsikt där alla religioner kan utövas.
Här finns också Skolan för Fred som driver kursverksamhet för vuxna. De erbjuder både korta kurser med föreläsningar och workshops i demokrati och konfliktförebyggande för olika yrkesgrupper som ska jobba tillsammans och de driver fem olika universitetskurser i fredsskapande och arbete för mänskliga rättigheter.


Hallå Nobelpriskommittéen! 

Ge ett välförtjänt fredspris till Neve Shalom/Wahat al-Salam 2023!!!
Vi har varit runt i landet och gjort studiebesök, sett och samtalat. Till exempel med fredsaktivister och representanter från fackföreningen Maán. Maán är religiöst och politiskt obunden. 

Sara tar emot oss på ett café i Östra Jerusalem och berättar att det inte spelar någon roll, om du är jude eller palestinier om du behöver hjälp med att driva dina rättigheter på din arbetsplats. Själv har hon sin sjuksköterskeexamen från Västbanken, Palestina, men den gills inte i Israel. Hon jobbar för att få till förändring. 

Nästa dag reser vi i Negevöknen och besöker flera beduinsamhällen. Några är registrerade och finns på kartan. Andra inte. Men de finns i verkligheten. 

En av dessa är Azzarnug. I Azzarnug hör vi stridsflygens öronbedövande buller när de startar för dagens övningar. Beduinerna var bönder tidigare men nu är de sammanfösta i byar där de bor så tätt att det inte finns plats att odla något.
Vi har ätit fantastiska middagar med judar, palestinier och beduiner även utanför Neve Shalom/Wahat al-Salam och alla vill de leva i Israel, i fred, med samma mänskliga rättigheter …
Om vårt besök på Västbanken i Palestina får du läsa i nästa krönika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!