Rapporten, som bland annat Lars Stjernkvist (S) varit med och skrivit, innehåller förslag på en ny asylpolitik både för Sverige och EU.
– I stora drag tror jag att det här är förslag som ligger i linje med hur väldigt många kommunalråd och kommunpolitiskt och fackligt aktiva tycker att Socialdemokraterna borde hantera migrationsfrågan, säger Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden.
En viktig del i förslaget är att krigsflyktingar ska hjälpas i sitt närområde. En stor del av de asylsökande i Sverige har de senaste åren varit krigsflyktingar från Syrien och Irak.
Enligt förslaget ska de som lyckas ta sig till Sverige eller andra EU-länder för att söka asyl skickas tillbaka till det land i närområdet dit de först flydde. Det ska gälla även i massflyktslägen som under Syrienkriget och krigen på Balkan på 1990-talet.
Förutsättningen är dock, enligt förslaget, att Sverige och EU satsar stort på stöd till organisationer som UNHCR, för att förbättra möjligheterna till ett rimligt liv och försörjning i flyktingläger som gränsar till krigsområden.
Dessutom ska EU-länderna ta emot en kvotflykting för varje asylsökande man skickar tillbaka till närområdet.
Tanken med det är att avlasta landet i närområdet, samtidigt som många krigsflyktingar skulle avstå från den farliga och kostsamma resan till EU om de vet att de kommer att skickas tillbaka.
– Då har man gjort hela den resan i onödan, säger Färm.
Han räknar med att förslaget skulle innebära en stor minskning av antalet asylsökande till Sverige jämfört med de senaste åren.
– Det tror vi är nödvändigt. Sverige tog emot en halv miljon asylsökande under 2010-talet, samtidigt har segregationen ökat kraftigt, säger Färm.
Sverigedemokraterna (SD) har länge drivit att flyktingar ska ges skydd i närområdet i stället för i Sverige. Enligt Färm finns en avgörande skillnad. Han anser att SD aldrig avsatt tillräckligt med resurser i sina budgetmotioner för att stödja flyktingmottagningen i berörda länder.
– De bryr sig inte särskilt mycket om internationell solidaritet, säger Färm.
För så kallade konventionsflyktingar föreslår rapporten att de ska beviljas tillfälliga uppehållstillstånd om skyddsbehovet bedöms vara i högst två år. Om behovet är längre ska de beviljas permanenta uppehållstillstånd. De ska då ha rätt till familjeåterförening utan försörjningskrav.