Efter ett replikskifte mellan Said Nison (M) och Maj Kalwa (S) hettade läget till avsevärt. Kalwa frågade om Moderaterna hade för avsikt att förbjuda fler religiösa symboler än just slöja. Varpå Said Nison replikerar med att det finns "en kultur" som vållar problemen.
Reidar Svedahl (L) uttryckte direkt efter kommunfullmäktigemötet att han ansåg att det låg rasistiska undertoner i Said Nisons (M) uttalande.
– Det var då debatten tog skruv. Moderaterna på ena sidan hade starka önskemål och tyckte att detta var jättebra. Övriga partier tyckte att detta var jättefel. Utom SD som inte uttalade sig alls trots att man kunde tro att de skulle ha en åsikt i just denna fråga, säger Reidar Svedahl.
Läs mer: Nison försvarar sitt uttalande.
Han anser att debatten blev obehaglig och att den inte passar på ett fullmäktigemöte.
– Jag tyckte att det fanns en människosyn som jag inte upplever som trevlig, säger Reidar Svedahl.
Samtliga partier, utom Sverigedemokraterna, deltog i debatten
Nicklas Lundström, Vänsterpartiet, håller med Svedahl och drar det hela ett steg längre.
– Motionen som sådan är främlingsfientlig. Den bygger på att alla flickor som bär slöja utsätts för hedersförtryck. Det är inget annat än fria fantasier och rent förtryck. Det är diktaturer som bestämmer vad kvinnor får ha på sig och inte. Det är ingenting som Norrköping ska ta efter. Motionen är en provokation i sig, säger Lundström, som dock vill förtydliga att han förespråkar debatter om hedersvåld.
– Det är ett problem vi måste ta tag i, men det gör man inte på det här sättet.
Även Moderaternas gruppledare Sophia Jarl anser att debatten spårade ur.
– Det var ingen trevlig stämning i fullmäktige i går (läs måndag). Vi gick fram med en motion som handlar om att vi ska utreda och ta fram konsekvenser av ett regelverk mot att inte flickor i förskolan och skolan ska få ha huvudduk. Och att vi ska säkerställa att flickor och pojkar kan delta i undervisning på lika villkor.
– Det blev i stället en ganska lång debatt där man diskuterade huruvida Moderaterna är emot religion och huruvida man ska få utöva sin religion. Det var inte överhuvudtaget det som var motionen, säger hon.
Hur ser du på uttalandet?
– Jag kan bara säga så här att om det uttalandet hade med att peka ut en religion att göra är det inget som vi står bakom. Jag tror dock att han menade hederskulturer, och inte att peka ut en enskild religion.