Det presenterades vid en pressträff på fredagen. Extratjänsterna är till för de som är långtidsarbetslösa och nyanlända, det vill säga för dem som står längst från arbetsmarknaden.
Av de 250 extratjänster som Norrköping får, finansierade med statliga pengar via arbetsförmedlingen, går totalt 80 till tekniska kontoret. 70 av dem placeras på enheten Natur & Bygg, som en del av satsningen på ett renare, snyggare och tryggare Norrköping.
– Extratjänsterna på Natur & Bygg består av enklare arbetsuppgifter som tömning av papperskorgar, underhåll av parkbänkar och lekmaterial men även tillsyn av grillplatser, staket och väderskydd vid hållplatser. Det kan också vara städning och röjning av områden som inte sköts idag, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.
På Natur & Bygg kommer personalen att indelas i arbetslag om sex personer med en lagförman. Varje arbetslag har ett avgränsat geografiskt område att sköta. För att klara det nya uppdraget har kommunen anställt 15 personer för arbetsledning.
Extratjänsterna kommer successivt att tillsättas under hösten. De ska gå till både kvinnor och män.
– Det handlar om nyanlända, det handlar om personer som är långt från arbetsmarknaden, säger Karin Jonsson.
Anställningen är på ett år, med avtalsenlig lön, för att få in en fot på arbetsmarknaden, fortsätter hon.
Lokaler och omklädningsrum kommer att finnas på Sylten och på Strömbacken 10, berättar Leif Lindberg, teknisk direktör.
Lindberg talar om att få arbetslivserfarenhet, och, då det enligt honom är stor sannolikhet att det handlar om mycket nyanlända, att det också blir språkträning.
– Koderna till ett arbetsliv är en viktig del för allas integration på arbetsmarknaden, säger Pernilla Thott Ljung, chef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret.
100 extratjänster går till vård- och omsorgskontoret, för extra händer ute i verksamheten ute på enheterna. 70 går till utbildningskontoret, för placering på till exempel skolor och förskolor.
Arbetslösheten i Norrköping ligger på tolv procent. Samtidigt växer arbetsmarknaden snabbare än den gjort i modern tid i Norrköping, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S). Problemet är matchningen, utbildning, kunskap och erfarenhet.