På onsdagsförmiddagen samlades medarbetarna på tekniska kontoret, stadsbyggnadskontoret samt bygg- och miljökontoret för att informeras om ett förslag att slå ihop de tre kontoren till ett. Planen är att förslaget ska gå till kommunstyrelsen under våren för beslut för att sedan börja gälla från den 1 januari 2019.
Ansvarig för arbetet med sammanslagningen blir stadsbyggnadsdirektör Hans Revenhorn:
– Ja, det stämmer, jag har fått i uppdrag av kommundirektören att leda det här arbetet. De här tre kontoren plus Vatten och avfall har förut bedrivit ett utredningsarbete för att öka kvaliteten och effektiviteten och vi tror att en sammanslagning ska förbättra verksamheten, säger Hans Revenhorn.
De tre kontoren som alla ligger i förvaltningshuset Rosen har sammanlagt cirka 400 anställda – inga neddragningar är planerade i och med sammanslagningen.
– Det här rör framförallt organisation och ledningsfunktionerna. Det finns inget sparkrav i det här och efterfrågan på våra tjänster ökar så det kommer inte att leda till färre anställda, berättar Hans Revenhorn som tillägger att man vill genomföra det här arbetet utifrån ledorden delaktighet, engagemang och transparens – medarbetarna ska vara delaktiga i processen.
Ser du några svårigheter när det gäller den här sammanslagningen?
– Svårigheten kommer främst att ligga i att efterfrågan på våra tjänster är så stor. Vi ska leverera till medborgarna parallellt med att vi ändrar vår organisation där medarbetarna ska vara delaktiga, det handlar om att hitta former för detta så att det fungerar bra, säger Hans Revenhorn som alltså ingår i styrgruppen för denna omorganisation tillsammans med Leif Lindberg, teknisk direktör samt Anna Amrén, chef för bygg- och miljökontoret.
Enligt förslaget till kommunstyrelsen ska den nya organisationen vara klar den 31 oktober 2018 och alltså börja gälla från den 1 januari 2019. Som en orsak till denna sammanslagning nämns i ett pressmeddelande den utveckling som Norrköping befinner sig i. Här framhålls Ostlänken och de projekt som höghastighetsjärnväg medför som befolkningstillväxt, företagsetableringar och digitalisering. Detta "ställer fler och ny krav på kommunens organisation och arbetssätt.".