Folkbladet har i en serie artiklar granskat affärerna hos det kommunala eventbolaget Upplev Norrköping efter förlusterna i samband med Marvelutställningen som ägde rum under sommaren – denna slutade med en avvikelse från budget på minus 14 miljoner kronor. Det handlar till exempel om tveksamheter när det gäller lagen om upphandling angående bland annat leksaker för miljonbelopp.
Nu pågår flera utredningar som har i uppdrag att ta reda på vad som hänt i samband med nämnda utställning. I veckan har det också avslöjats av P4 Östergötland att dåvarande vd:n för Upplev Norrköping Magnus Nilsson samt styrelseordföranden Reidar Svedahl (L) betalade interna krognotor med kommunens kontokort – något som dock passerade revisionen obemärkt.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) samt finansdirektör Göran Lindgren finns på onsdagseftermiddagen på plats i Torgrummet i Rådhuset för att hålla en presskonferens angående de här frågorna. En del handlar om de utredningar som dragits igång angående Marvelutställningen.
– Jag har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att utreda vilka beslut som tagits och av vem när det gäller Marvelavtalet, den ska presenteras för kommunstyrelsen den 5 december, berättar Göran Lindgren som också upprättar en efterkalkyl, det vill säga går igenom hela Upplev Norrköpings ekonomi och mappar den mot detta avtal.
– Utredningen kommer att leda till ett antal rekommendationer. Vi kommer att ta tag i internkontrollen på ett bättre sätt och se till att avtal tecknas av rätt personer.
Lars Stjernkvist leder så in på frågan om de interna riktlinjerna vid representation och alkohol.
– Vi skärpte de här riktlinjerna för några år sedan till formuleringen "i normalfallet utan alkohol" när det gäller intern representation. Men det går att diskutera hur det här ska tolkas och vi ska inte överlåta till individer att göra dessa tolkningar, det får inte finnas några tveksamheter, säger Lars Stjernkvist som betonar vikten av att vara föredömen och vända på varje krona, inte minst de förtroendevalda.
– Därför ska vi skärpa riktlinjerna ytterligare: formuleringen ska ändras till "ska vara alkoholfritt". Det enda undantaget är S:t Olofsfesten för alla som varit anställda i kommunen i 25 år.
Han menar dock att det inte kan råda något tvivel hos de anställda att kommunen har en restriktiv syn på alkohol. När det gäller styrelseordföranden för Upplev Norrköping Reidar Svedahl (L) som attesterade de krognotor som det talats om menar Lars Stjernkvist att han talat med Reidar om händelsen.
– Det viktiga är att man förstår att man gjort fel och ställer det tillrätta, det tycker jag att Reidar försökt göra. Sedan tar det längre tid att reparera förtroendet, säger Lars Stjernkvist som också påpekar att det inte handlar om brott i juridisk mening.
– Det är en eventuell överträdelse av våra riktlinjer som vi nu skärper till men vi ska inte hamna i en svart-vit situation där minsta fel leder till att man brännmärks, det är mänskligt att göra fel men man ska ta ansvar och reparera sina misstag.