Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sida-chefen testar föredragsform

Hans Rosling och Al Gore har gjort det. Nu är det dags för Sidas generaldirektör Carin Jämtin att hålla ett kort föredrag i formatet TEDx.

Kommer hit. Carin Jämtin, ny generaldirektör för Sida, kommer till stan.

Kommer hit. Carin Jämtin, ny generaldirektör för Sida, kommer till stan.

Foto: Pressbild

KOMMER TILL STAN2017-11-23 07:00

I kväll kommer hon till Arbetets museum för att medverka vid TEDx Norrköping på temat "Acting to empower." TED Talks är korta föredrag på tio minuter, en kvart, högst 18 minuter, som filmas och sedan läggs upp så de kan ses av människor i hela världen.

Ämnena ska upplysa och engagera.

"Acting to empower" översätter Carin Jämtin med "agera för att ge kraft", egenmakt.

Hon ska i sitt föredrag prata om rättighetsperspektiv i biståndet, mänskliga rättigheter som ett verktyg för fattigdomsbekämpning.

– Rätten till till exempel mödravård gör att kvinnor inte blir sjuka och dör, säger Carin Jämtin.

Då lever de längre, kan jobba, gå och rösta, ta hand om sina barn och bestämma över sina egna liv, utvecklar hon resonemanget.

Förutom Carin Jämtin är det tre andra engagerade personer som den här kvällen också ska bidra med korta föredrag: Johan Karlsson, vd vid Better Shelter som erbjuder Ikeapackade temporära hus för flyktingar, Veronica Brodén Gyberg, LiU-forskare som studerar hur bistånd kan stärka universitet och forskning i låginkomstländer, och Shanga Aziz, Finspång, från organisationen Locker room talk.

– Jag har inte träffat någon av de andra tre, men det jag har läst om dem är väldigt inspirerande och spännande, säger Carin Jämtin.

Arrangemanget är en del av årets Globala veckor i Norrköping. Biståndsmyndigheten Sida är medarrangör i Norrköpings kommun, och några andra kommuner ute i landet som också arrangerar sådana här veckor.

Tanken är att öka intresset och engagemanget för globala frågor, inspirera till en mer hållbar livsstil, och påminna om FN:s 17 mål, som många kanske inte känner till.

Carin Jämtin påminner om budskapet från bortgångne professorn Hans Rosling: att världen faktiskt blir bättre, om vi sätter av resurser och gör skillnad, mödradödligheten går ner, extrem fattigdom minskar och fler går i skolan.

– Det sker förändring, och det är det de här målen syftar till, att faktiskt kraftsamla för att skapa förändring.

Rent vatten, hållbar energi, utbildning, och bort med fattigdom och hunger, är några av målen.

– Det går verkligen att påverka utvecklingen. Man kan göra en del som individ, genom att välja när man handlar eller engagera sig i en förening. Nu inför jul kanske någon vill fundera på vilken typ av julklappar man köper, säger Carin Jämtin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!