Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Under ytan i regnskogsmiljö

Tropicarium i Kolmården bygger ett av Sveriges största sötvattensakvarier, ett Amazonasakvarium med regnskogsmiljö.

Vattenhyacinter.

Vattenhyacinter.

Foto: Mikael Strand

KOLMÅRDEN2016-07-02 06:30

De första fiskarna är på plats i akvariet som fyllts med 80 000 liter vatten. Tre 450 kilo tunga glasrutor, med åtta centimeter tjockt glas, skiljer besökarna från påfågelsabborrar, en ciklid som ser ut som en anabol abborre, med ett påfågelsöga på stjärtfenan, stora grå pirayor som märkligt nog livnär sig på fallfrukt, som fikon, och en sötvattenstingrocka som har giftiga taggar på hela kroppen, taggar som ser ut som mandelbiskvier.

Akvariet, eller akvaterrariet, är inrett som en flodbotten under lågvattenperioden i regnskogen Amazonas i Sydamerika, med trädrötter som fungerar som gömslen för fiskarna. På bottnen ligger ljus dansk sand uppblandad med lite mörkare sand.

Nästa etapp i akvariebygget är en landdel med ett vattenfall, konstgjorde träd med bladverk och levande växter som klamrar sig fast vid stammen, dagligt regn från ett regnsystem, sköldpaddor och ett glastak som ger naturligt solljus. Solstrålarna letar sig redan nu ner i vattnet och ger en vacker ljuseffekt.

– Fiskarna kommer att göra sig väldigt mycket bättre i det här ljuset. Jag gillar när man har en vattenyta som rör sig och det blir flimrande strålar som går hela vägen ner. Jag tycker att det är riktigt häftigt, säger Joakim Rasmussen, akvarist på Tropicarium i Kolmården.

Han har arbetat på Tropicarium i elva år och är ett levande uppslagsverk när det gäller fiskar.

I akvariet, som är tio meter långt och fem meter brett, glider också redtailmalar förbi glasrutorna, malar med röd stjärt. De, liksom de flesta av fiskarna i akvariet, har hämtats från Tropicariums mindre akvarier, på 7 000 liter. Att bygga ett stort akvarium, där de stora fiskarna kan utvecklas och komma till sin rätt, är ett projekt som Tropicarium planerat i flera års tid. Nu blir det verklighet.

– Det är det största sötvattensakvariet vi har, och ett av de största i Sverige, säger Joakim Rasmussen.

På tillväxt, ännu för små att sätta ut i det stora akvariet, är atlantisk tarpon, som kommer att se ut som jättestora sillar, en ny art på Tropicarium. Just nu är de bara 25 centimeter långa.

Fiskarna i akvariet matas med kokta räkor och bitar av fiskar som sej, lax, mört, strömming, gädda, och musselkött.

– Mörtar köper vi från en lokal fiskare.

Överdelen till akvaterrariet ska förhoppningsvis vara klar i juli. Just nu består växtligheten bara av vattenhyacinter, som i solljuset breder ut sig över vattenytan. Hela den övre delen är än så länge skyddad från insyn, under arbetet med att färdigställa den.

Har du varit i Amazonas och sett fiskarna i deras naturliga miljö?

– Nej, men det kommer att ske snart. Det är en resa jag planerar in, säger Joakim Rasmussen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om