När Tropicarium för ett par veckor sedan förärades med att få pryda motivet till årets kaktusplantering skrev vi att tropikhuset i Kolmården också jobbar mycket med forskning och utbildning. Nu presenteras konkret vad Tropicarium bidrar med i forskning på krokodiler.
Hörselnedsättning drabbar mer än 1,2 miljarder människor runt om i världen. Men krokodiler, som kan leva lika länge som människan, behåller sin hörsel i gott skick hela livet. En anledning är att krokodilerna kan skapa nya hårceller och nu är en forskargrupp från Uppsala universitet på väg att hitta orsaken till det.
– Vi kan se att nya hårceller verkar bildas från så kallade stödjeceller som aktiveras, som hänger ihop med att krokodilen har vissa cellstrukturer som vi människor verkar sakna. Vår hypotes är att nerver som utgår från hjärnan, så kallade efferenter, är det som sätter igång återväxten, säger Helge Rask-Andersen, professor i experimentell otologi vid Uppsala universitet.
Det var just Helge Rask-Andersen som kontaktades av Tropicarium i Kolmården, som efter att de hört talas om forskningen ville donera krokodiler som behövde avlivas, och föreslog att de kunde användas för forskning. Tropicarium och Uppsala universitet understryker att inga levande djur har använts och inga djur har avlivats på grund av forskningen.
– Att bidra till forskning är ett av våra viktigaste uppdrag som djurpark. De nya upptäckterna om krokodilernas avancerade hörsel som skett här på Tropicarium ger oss inte bara mer kunskap om djuren, utan kan också hjälpa hörselnedsatta i framtiden, säger Rickard Sjödén, VD på Tropicarium, i ett pressutskick.
Det är känt att djur snabbt kan återbilda sina hårceller i örat om de skadas. Hur det går till vet man inte riktigt. Krokodilen har en mycket god hörsel anpassad för vistelse såväl under vatten som på land. En utmärkande egenskap är att sinnescellernas känslighet för olika tonhöjder påverkas av yttertemperaturen; och därigenom också perfekt till olika sorters faror i olika miljöer under evolutionen.
– Vår förhoppning är att lära oss hur krokodilen återskapar sina hårceller och på sikt kunna använda det på människa i framtiden, säger Helge Rask-Andersen.
Detta ska alltså ske med hjälp av Tropicariums tillgång till, och kunskap kring, krokodiler.