Delfinerna i Kolmården har sedan 1960-talet varit ett omåttligt populärt inslag i den natursköna parken vid Bråviken utanför Norrköping.
Men snart blir delfinälskarna snuvade på de spektakulära showerna och möjligheten att på nära håll bekanta sig med de intelligenta däggdjuren. Människor från hela landet har sett de östgötska delfinerna och Norrköpings basketlag heter som bekant Dolphins eftersom delfinen är en stark igenkänningsfaktor för staden.
Enligt djurparkens vd Christine Karmfalk tog man ett inriktningsbeslut redan 2018.
– Då gjorde vi en definition av vad en modern djurpark ska bestå av och vad vi ska stå för. Då föddes de här diskussionerna kring delfinerna, säger hon till Folkbladet.
Arbetet med att fasa ut flasknosdelfinerna – som inte är en hotad art – går nu in i en ny fas. Medarbetarna har informerats om ledningens planer.
– Det är massor med känslor i det här, många tårar. Naturligtvis är det ett tufft beslut, men också ett beslut som ändå känns helt rätt. Vi står enade, säger Christine Karmfalk, som får medhåll från djurchefen Linda Berggren.
– Ja, det är ett beslut som alla stöttar, säger Linda.
Djurparken vill framledes fokusera mer på utrotningshotade arter. Bara sedan 2020 har man plockat in bongoantilop, asiatisk klolös utter, jättehavsörn, nilvattenbock och damagasell i Kolmården. Samtliga utrotningshotade arter.
Vidare har man under senaste femårsperioden avvecklat beståndet av kronhjort, alpacka, varg, brunbjörn, vildsvin, gråsäl, knubbsäl och axishjort.
Ska samtliga arter som inte är utrotningshotade fasas ut över tid?
– Frågan är jättekomplicerad och man måste titta på djurart för djurart, studera deras historia. Det här är inte en quickfix någonstans utan det är långa processer vi jobbar med.
Delfinerna kommer inte att lämna Kolmården direkt. Processen att hitta intressenter kan ta lång tid.
– Det får ta den tid det tar, vi släpper inte iväg dem till vem som helst. Två av våra unga hanar, Finn och Neptun, är snart könsmogna och skulle ändå lämna flocken snart.
Har ni gjort en konsekvensanalys av ert beslut? Hur många besökare riskerar ni att förlora?
– Klart att jag har en oro för att vi ska tappa besökare. Jag hoppas att folk ser att vi försöker göra något som är bra och viktigt för alla. Men vi har inte tittat på det ur ett ekonomiskt perspektiv.
Inte heller har man bestämt vad som ska hända med det Delfinariet.
– Jag vill inte ens tänka på det. Det gör fysiskt ont att tänka på hur anläggningen ska användas men det får ta sin tid. Det är viktigt att framhålla att det kommer att ta tid.
Kunde ni inte behålla delfinerna men ändå jobba med utrotningshotade djur?
– Vad vi gör här är att frigöra energi. Vi mäktar inte med att ta in nya djur utan att ta bort andra.
Har ni påverkats av opinionen kring djurhållningen av delfiner?
– Nej, det har vi inte. Tittar man på kommentarerna kring att vi ska fasa ut delfinerna så är det fler som är arga över det här beslutet. Man måste göra vad som är rätt oavsett vad allmänheten tycker.
Linda Berggren och de elva heltidanställda djurvårdarna kommer att sakna sina ständigt leende älsklingar i delfinariet.
– Det blir värst att säga hej då till dem. Hela det svenska folket tycker ju väldigt mycket om de här djuren, de har inspirerat många genom åren.
Kolmårdens ledning planerar inte uppsägningar i samband med att delfinariet läggs ned.
– Jag vill behålla varenda en i personalen. De är fantastiska medarbetare, säger Christine Karmfalk.
Beskedet om delfinernas framtid välkomnas bland annat av World Animal Protection Sverige. Lina Dahl, kampanjansvarig, skriver i ett pressmeddelande: ”Vi har länge arbetat för att få stopp på delfinshowerna. Nu är det viktigt att delfinerna kommer till nya hem där de kan leva så bra liv som möjligt – helst utan att behöva uppträda. För delfinernas välfärd bör också de flesta flockmedlemmarna få vara tillsammans även i fortsättningen. Vi ser helst att delfinshowerna i Kolmården stoppas helt redan nu.”
Sandra Jönsson, expert på vilda djur i samma organisation håller med: ”Kolmårdens avvecklingsbeslut verkar vara en del av en positiv tendens även i vår omvärld och sannolikt kommer vi att få se en minskning i andra europeiska länder också. Förhoppningsvis ändras inställningen till delfiner så att de i större utsträckning får utlopp för sina naturliga beteenden i frihet i haven där de hör hemma."