Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så skyddas djuren på Kolmården

Sjuka gorillor i San Diego, krassliga lejon i spansk djurpark, risig tiger i New York. Ja, hur mår egentligen djuren under pandemin?

Så sent som i september 2020 fick Kolmården ett nytt tillskott bland gorillorna i djurparken.

Så sent som i september 2020 fick Kolmården ett nytt tillskott bland gorillorna i djurparken.

Foto: Kolmården

Kolmården2021-01-18 18:00

Folkbladet bollade över frågan till Linda Berggren som är djurchef på Kolmårdens djurpark.

– Vi agerade tidigt, redan i mars förra året införde vi nya rutiner, framför allt kring gorillor, chimpanser och våra gibboner.

Det finns inget som tyder på att den fruktade smittan nått djurparkens invånare, men i andra länders djurparker har viruset letat sig in hos bland annat gorillor, lejon och tigrar.

– Det var inte frågan om, utan när det skulle ske, fortsätter Linda Berggren som får medhåll av Kolmårdens chefsveterinär Torsten Möller:

 – Apornas receptorer är väldigt lika människans. Även hos vissa säldjur och delfiner finns likheter så i teorin skulle även de kunna drabbas, förklarar Torsten Möller.

Den goda nyheten vad gäller djuren som insjuknat är att de inte uppvisat några allvarligare symtom. 

Två gorillor på en safaripark i San Diego-området i USA har testat positivt för covid-19 och en tredje gorilla i gruppen har uppvisat symtom. Parkledningen i Kalifornien utesluter inte att alla åtta apor som lever tillsammans har exponerats och eventuellt smittats av viruset.

– Våra veterinärer i Kolmården har hela tiden varit förberedda på det här, fortsätter Linda Berggren.

Den östgötska djurparken har fem gorillor, lika många gibboner och 18 schimpanser. Samtliga rapporteras må bra och har inte visat några symtom på covid-19.

Det är inte de tillfälliga besökarna i parkerna som utgör det största hotet mot djurens hälsa, utan kontakten med vårdare.

– Vi har varit bra på att skydda personalen och därmed även djuren. Redan för flera år sedan ändrade vi rutiner i aphuset, bland annat genom att höja och även stänga avskärmningar. Luftvägsinfektioner, som förr inte var ovanliga, har vi inte sett på fem-sex år. Vi har skyddat djuren bättre mot besökare och höjt hygienen bland personalen. 

Medvetenheten kring sjukdomar har lett till att även vilda djur fått ett bättre skydd.

– Bergsgorillorna i Afrika är utrotningshotade men också där använder man sig numera av social distansering i kontakterna med djuren. Det vore katastrof om smittan skulle spridas i den populationen, säger Torsten Möller.

Går det vaccinera djuren mot covid-19?

– Det har diskuterats internationellt men är inte aktuellt här i Europa. Tar vi hand om vår personal så tar vi också hand om djuren, slutar Torsten Möller, veterinär på Kolmårdens djurpark.

Karta: Kolmårdens Djurpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!