Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så giftig är Wildfire

"Är det impregnerade virket i Wildfire ett hot mot miljön"? Det frågar sig en granne till djurparken. Enligt en miljörapport av djurparken är svaret nej.

Foto: Vekoma/Kolmården

Kolmården2017-01-14 08:00

I början av november gjordes en anmälan angående dagvattenhanteringen kring berg- och dalbanan Wildfire till bygg- och miljökontoret. Mannen som har en fastighet i Kopparbo är orolig över den skada dagvattnet kan göra på naturreservatet nedanför berg- och dalbanan med tanke på gifterna från det impregnerade virket som Wildfire är byggt av.

– Vattnet rinner rimligtvis ner i de våtområden och bäck som leder genom Marmorbrukets naturreservat och ner till Bråviken.

Han befarar att impregneringsmedelet innehåller koppar för att banan med tiden ska få en gråaktig färg.

– Koppar är ju inget bra om detta kommer ut i naturen och i synnerhet inte i naturreservatet som innehåller en mängd rödlistade arter, skriver han och föreslår att kommunen som ansvarar för naturreservatet gör en provtagning och att eventuella åtgärder vidtas för att ta hand om dagvattnet på annat sätt.

Anmälaren har själv en altan av impregnerat virke.

– Den släpper säker ut en del gifter men det är ju inte alls de virkesmängderna som det är i Wildfire, säger han till Folkbladet.

Han har tidigare varit med och överklagat Wildfirebygget och vill därför vara anonym.

– Flera av oss har trakasserats efter att ha pratat med pressen. Vi har kallats både det ena och det andra i sociala medier.

Läs mer: Så ska kommunen lösa Wildfire

Bygg- och miljökontoret tog efter anmälan kontakt med Kolmårdens djurpark som tillsatte en extern miljöutredning kring det impregnerade Wildfire-virken. I rapporten lyfts en rad fakta fram. Det konstateras bland annat att det gått åt 480 ton tryckimpregnerat tallvirke och att 2 000 kilo koppar har använts.

– Virket har en livstid på 20-40 år. Under denna tid förväntas 5-15 procent av träets koppar laka ut.

Enligt beräkningen innebär det här att 0,3 milligram koppar lakar ut varje år i 30 år.

– Sammanfattningsvis består anläggningen av en stor mängd impregnerat virke, men utlakningen från virket bedöms inte ske i sådan omfattning att den kan innebära oacceptabel risk, varken för människors hälsa eller miljön. Det faktum att avrunnet vatten infiltrerar genom omgivande mark, fungerar i sammanhanget som en skyddsbarriär för spridning, skriver Ulrika Zetterberg på Structor MIljö Öst AB som ligger bakom rapporten.

Kommunen som jobbar med frågan säger så här om djurparkens rapport:

– Det är en bra och tydlig rapport, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Tora Strandberg som inte ser några orosmoln med det tryckimpregnerade virket.

Hon kommer dock att handlägga ärendet vidare och inom kort fatta ett beslut i frågan.

Miljörapport

"Utlakning av koppar från impregnerat virke – Wildfire"

Syftet med att impregnera trä för utomhusbruk, är att minimera risken för rötangrepp. Sålunda har tekniken utvecklats för att så lite av impregneringsmedlet som möjligt ska laka ut, även på lång sikt. Leverantören garanterar en livstid på 20 år, och förutspår en livstid på det dubbla, 40 år.

Vatten som rinner av från området, kommer troligtvis att infiltrera i omgivande mark och spridas i sydlig riktning, mot naturreservatet vidare till Bråviken. Då marken består av morän och sand/grus,kommer den i praktiken att fungera som ett fastläggande filter för koppar. Då området är bevuxet av träd och andra växter, kommer även ett visst växtupptag att ske.

Källa: Structor Miljö Öst AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om