Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pensionär laddar för nya uppdrag

Han växte upp i Kolmården på sin pappas pälsdjurfarm som låg vid den gamla ödekyrkan - sedan blev han Sveriges första djurparksveterinär. I morgon fyller Bengt Röken 65 år. Djuren fanns som en naturlig del av hans uppväxt och han blev tidigt intresserad av djurens anatomi. - Egentligen kan man säga att jag varit lika intresserad av döda som av levande djur, säger han.

Veterinären Bengt Röken har skjutit    många bedövningspilar sedan sommaren 1970. Nu 40 år senare fyller han 65 år.

Veterinären Bengt Röken har skjutit många bedövningspilar sedan sommaren 1970. Nu 40 år senare fyller han 65 år.

Foto: JANNE FORSBY

Kolmården2010-04-10 03:00
Det kanske kan låta lite krasst, men Bengt Röken är en man som gillar öppenhet.- Jag vill kunna vara öppen och rak och jag vill att andra också ska vara det. Jag kan tala om vad jag är bra på, men också vad jag är mindre bra på.Han tror att om man är öppen och berättar precis som det är och varför så har folk förståelse för de beslut han tagit.- Som när vi valt att avliva fem björnungar, när folk förstår varför och vilka alternativen är så får de en annan förståelse. Det är bara djurrättstroende som hävdar att det alltid är fel att avliva djur.Att han hamnade på djurparken som veterinär kom sig nog av att han jagade rätt på en förrymd älg.- Det var en älg som tagit sig ut ur djurparken så jag tog en raggarbil och åkte och letade efter den. Vid dagiset vid Råsslaskolan inne i Krokek hittade vi den och jag kunde söva djur med ett skott, vilket jag var ensam om då, berättar Bengt.Så ryktet spred sig om hans kunskaper.- Jag sommarvikarierade på djurparken 1970 och då var det alldels nytt att kunna söva djur med skott så det gav visst intryck.Två år senare blev han Sveriges första heltidsanställda djurparksveterinär och sedan dess har han stannat kvar bland djuren i parken.Tiden mellan 1970 och 1972 då han började sin anställning jobbade han bland annat som lärare på djurvårdareutbildningen på Enskede Gårds gymnasium, en av eleverna var Jonas Wahlström på Skansen.- Men han hoppade av efter ett år och startade Mammut Zoo, säger Bengt.Som chefveterinär på Kolmårdens djurpark ansvarar han för bl a för utfodringen, djurhandel, obduktioner och vissa utbildningar.- Jag trivs och det är kul. Har man varit här i 38 år är det ganska bra. Vi har högt i tak och arbetar under stort eget ansvar, vilket gör att vi trivs och stannar.Men det finns saker som han skulle vilja blev ännu bättre. Som de mjuka frågorna.- Det är svårt att bevisa den ekonomiska nyttan av varje investering som rör djurhållning och djurvälfärd. För med djur finns inga garantier. - Det kostar minst 300 000 kronor att få hjälp med att inseminera en elefant och då är det inte ens säkert att det lyckas.Att Bengt Röken behöver frysar kan låta märkligt, men frysarna behövs bland annat för att förvara den unika organ- blodbank som Bengt under åren har byggt upp.- De prov som tas i samband med behandlingar och undersökningar har sparats ända från 1980 och kan fortfarande användas av forskare som använder ny molekylärbiologisk teknik, t ex DNA-teknik. Vem kunde för 20 år sedan ana dagens möjligheter att identifiera individer genom prov på enskilda celler.- Med DNA-teknik kan man till exempel se vilka djur som är släkt med varandra och till exempel visa på att det inte är förrymda djurparksvargar som är föräldrar till de första Värmlandsvargarna, säger Bengt Röken.Det är också blodbanken som är det som Bengt Röken är mest stolt över. Och så alla bilder som han har katalogiserat.- Här inne har jag
25 000 diabilder som jag ska scanna in när jag blir pensionär och i datorn har jag ytterligare 60 000 digitalbilder. Unika dokumentationer som jag måste se till kommer till nytta även när jag har slutat.Visserligen fyller han 65 i morgon, men det betyder absolut inte att han ska gå i pension.- Jag kommer nog att fortsätta att jobba heltid åtminstone fram till sommaren, därefter får vi se. 80 procent av allt härinne måste nog slängas innan den nya chefveterinären tillträder, säger Bengt Röken och visar runt i huset som numer mest är kontor, men som tidigare var både operationsrum och laboratorium.Och Bengt Röken har fortfarande stora planer för sin yrkesframtid.- Jag hoppas kunna fortsätta arbeta med datortomografi och modern visualiseringsteknik, säger Bengt Röken.Djurs anatomi har alltid intresserat Bengt och den nya tekniken lockar honom och han ser oanade möjligheter att använda den.Han tror att visualiseringstekniken ska göra att det möjligt att bättre åskådliggöra djurens anatomi för användning inom utbildning, forskning och diagnostik.- Det finns hopplösa fall som inte borde ha gått bra men som ändå gjort det. Delfiner som tillfrisknat och brutna giraffkäkar som kunnat helas.Bara en enda gång har han haft pressen på sig att hålla ett djur vid liv längre än han ansett rätt.- Det var noshörningen Nelson. Han borde ha avlivats efter fyra dagar, men pressen från media fick oss att fortsätta diagnostiken längre än annars. Han hade en medfödd hjärnskada som gjorde att hans motorik var utslagen fast han kände och hörde hela tiden. Det var synd om honom, han borde fått dö snabbare, säger Bengt Röken.Så finns det plats för något annat än djur i Bengt Rökens liv? - God mat, att resa och så lite tv-tittande. Fotboll är okej men oftast är det program som handlar om djur - såklart.
Aktuell: Fyller 65 år den 11 aprilBor : NorrköpingFamilj: Hiustrun Barbro, 65 före detta länsveterinär, sonen Måns veterinär i Linköping och barnbarnet Knut Ole. Dottern Martina förolyckades för 19 år sedan.Bästa djuret: Älgen och de två egna taxarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om