Visent eller europeisk bison är Europas största nu levande däggdjur. Efter att visenten utrotats i naturen har olika projekt satts igång för att återutsätta arten i vilt tillstånd med hjälp av djurparksdjur. I Polen finns exempelvis en vild population i nationalparken Bialowieza och nu är alltså tre av Kolmårdens visenter på väg mot friheten i Rumänien.
– Det här känns jättekul. En sådan här grej är verkligen naturvård på riktigt, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.
Mats Höggren berättar att det inte är första gången djurparken engagerar sig i projekt som går ut på att sätta ut djur i naturen.
– Vi har jobbat med myskoxar och berguv. Och så har vi skickat nordafrikanska addaxantiloper till Tunisien och Marocko. Addaxantilopen är en av Afrikas mest hotade arter. Sådant här känns jätteviktigt.
Joep van de Vlasakker som är samordnare för Rewilding Europe bison project Southern Carpathians/Tarcumountains berättar att området dit visenterna är på väg ligger vid södra delen av bergskedjan Karpaterna i Rumänien. Trots att det finns ett rikt djurliv där med bland annat björn, varg, lo, kronhjort, stenget och rådjur, har nu ett akut behov av att återinplantera arter som tidigare levt där uppstått.
– Det beror på att det nu pågår en storskalig tillbakagång av det traditionella jordbruket. Visenterna kan då bidra till att upprätthålla mångfalden i landskapet så att det rika djur- och växtlivet bevaras.
Enligt projektets vision finns därför planer på att vilda nötkreatur, hästar, rådjur och visenter återigen tillsammans ska forma landskapets vegetation till nytta för många andra arter, vilket i sin tur skulle utgöra grunden för att återintroducera andra arter som försvunnit såsom exempelvis gåsgam och bäver.
Vidare finns planer på att skapa ett av Europas största vildmarksområden söder om polcirkeln. Som grundstomme finns redan idag ett skydd på 1 miljon hektar av stora sammanhängande områden med ett rikt djurliv, höga naturvärden, stor biologisk mångfald, stora orörda skogar samt ett varierat landskap format av långsiktigt hållbara jordbruksmetoder.
Joep van de Vlasakker berättar att stödet från lokalsamhället är stort.
– Det här kommer också bidra till ekoturism med guidningar, bed and breakfast och så vidare.