Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På jakt efter gömd skatt

Just nu grävs själva klosterkyrkan fram vid Krokeks ödekyrka. Åtminstone delar av den. - Vi gräver fram ett hörn av franciskanernas kyrka och det blir troligen den sista utgrävningen i det här fyra år långa projektet, säger arkeologen Marie Ohlsén från Östergötlands länsmuseum.

- Titta här hittade jag en specialformad tegelsten, säger arkeologen Marie Olzén och visar upp stenen för kollegan Anders Lundberg.

- Titta här hittade jag en specialformad tegelsten, säger arkeologen Marie Olzén och visar upp stenen för kollegan Anders Lundberg.

Foto: Forsby Jan

KOLMÅRDEN2010-09-09 03:00
- Jag kan berätta att vi som tidigare följer det resultat som en tidigare markradarundersökning gett och radarbilderna visar sig stämma så bra, nu när vi kommit ner en bit i jorden.- När vi är klara här, ska vi jämföra hur man byggt den här kyrkogroppen med det sidoskepp vi grävde ut tidigare. Bland annat ska vi försöka få fram om kyrkan och sidoskeppet är byggda samtidigt eller inte. Och det försöker vi avgöra genom att se på det byggnadstekniska jobbet, men vi tror att allt är byggt i ett enda svep.Sammanställer skrift
- Därefter återstår en del dokumentation och att färdigställa den skrift jag håller på att sammanställa om klostret.En skrift som kommer att gå att köpa för de som är intresserade?- Ja, det lär man kunna göra genom Krokeks Hembygdsförening, som håller i hela projektet. Dessutom är det meningen att lärare som vill berätta om det gamla klostret för sina elever, kan använda skriften som hjälpmedel.- Det är ju lite spännande att tänka sig att klostret byggdes redan på 1400-talet, när Erik av Pommern var kung i Sverige. Sedan förstördes klostret omkring år 1526, men under marken här finns ändå en hel del rester kvar fortfarande.I öppen dager
Vid Folkbladets besök igår vid utgrävningen, är ett hörn av kyrkomuren blottlagd och kommer så att förbli ett tag till.- Om någon vill titta närmare på den här mäktiga kyrkomuren, så finns den att se i öppen dager i ytterligare någon vecka innan vi fyller igen utgrävningen, säger Marie Ohlsén.Varför är muren så bred?- Därför att den bar upp en väldigt hög kyrkovägg, kanske uppåt 15 meter hög, säger Marie Ohlsén. Och då ville det nog till att den understa delen var bred och stark, för att bära hela väggen.Har ni upptäckt något mer än själva muren?- Ja, säger Anders Lundberg som är kollega till Marie Ohlsén. På insidan av muren har vi kommit ner till rester av själva golvet där munkarna gick en gång i tiden.- Vi har även hittat en smidd spik som fortfarande är i gott skick, efter alla hundratals åren nere i jorden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!