Närkontakt med delfiner
På Kolmården finns tolv ambassadörer för världens delfiner. Nu kan man få träffa dem i det nya projektet Närkontakt delfin, för att lära sig mer om dem och deras släktingar. Och för att pussas. Folkbladets reporter har hälsat på i delfinariet.
Vad skulle du göra om du fick välja mellan att pussa en delfin eller Brad Pitt? Jag vet i alla fall vem jag väljer. Delphi. Till skillnad från oss människor, så kan hennes ögon se lika bra både under och över vattenytan. Detta beror på att ögat ändrar form när hon ställer in skärpan.
Foto:
- Folk lyssnar på vad vi har att säga när de är nära djuren, och det ger oss tid att prata om olika arter som har problem och behöver hjälp, säger Mats Amundin, delfinforskare på Kolmårdens djurpark.
Stränga hygienregler
Man kan undra om inte delfinerna kan ta skada av att träffa så många människor som de får göra i Närkontakt delfin. De är till exempel väldigt känsliga för infektioner.
- Det som är farligast för delfinerna är om man bär med sig baciller från andra djur, som till exempel grisar. Men här är det stränga regler och noggrann hygien som gäller för besökarna. Att få träffa mycket folk verkar de tycka om. Det är bra för dem att få lite extra stimulans. Men det är förstås viktigt att all kontakt sker på deras egna villkor. Vill de inte så behöver de inte, säger Stina Karlsson, en av djurparkens tio delfinskötare.
Tumlaren har det tufft
En art med stora problem är tumlaren, en nära släkting till delfinen, som bland annat lever i vatten runt Sverige. I Nordsjön dör 3 000 - 7 000 tumlare varje år, och i Östersjön riskerar de att försvinna helt och hållet, delvis på grund av att de fastnar i fiskebåtarnas nät. I Sverige rör det sig mest om laxnät. Kolmårdens forskare håller på att utveckla sätt att hindra tumlarna från att fastna i näten. Man använder sig av så kallade pingers, som är små sändare som ger ifrån sig skrämselljud.
Övriga hot mot delfiner och andra valar är utfiskning, miljögifter, vindkraftverk (bullret gör dem döva) och snabba båtar (det finns risk för kollisioner). När man möter dessa vackra och intelligenta varelser, så är det svårt att förstå att vi människor faktiskt kan göra dem så illa.
Ett drömyrke
Stina ropar på Delphi. Hon kommer för att hälsa och för att se efter om Stina har någon fisk kvar i sin magväska. Sedan får jag pussa Delphi på nosen, och det är ett ögonblick som jag sent ska glömma. Vilket privilegium!
- Det är världens bästa jobb, tycker Stina. Ofta slitsamt och kallt (19 grader i vattnet), men de positiva sidorna väger upp det många gånger om.
Om man vill jobba med delfiner ska man gå på naturbruksgymnasium, med inriktning på djurpark. Stina berättar att man bör vara stresstålig, utåtriktad och ha en viss känsla för akrobatik. Att inneha ett dykarcertifikat är ett plus i kanten.
Studerar visslingar
Helena Larsson är en av doktoranderna som studerar delfinerna, och hon har även hand om utbildningsdelen i Närkontakt delfin. Hon har riktat in sig på delfinernas kommunikation, och har till exempel forskat i om ko och kalv kan känna igen varandras signaturvisslingar.
Ny hanne till hösten
- Det kan de, konstaterar Helena. Hon berättar också att de visar känslor genom att använda klickljud, och de kan till och med adressera sina signaler.
I det vilda lever hannar och honor i separata flockar. Sedan Flip dog finns det bara en hanne i delfinariet, och han är inte vuxen än. Så nu väntar alla - både människor och delfiner - med spänning på en ny hanne. Han kommer som tidigast till hösten. Men den som väntar på något gott...