Museet som invigs med ett blockhugg
På söndag kommer landshövding Björn Eriksson att hugga i sten! Då inviger han Norrköpings nyaste museum, i form av Marmorbruksmuseet i Kolmården. - Landshövdingen kommer att symboliskt få hugga itu ett marmorblock och vi får väl se om han lyckas, säger Magnus Joelson, som är en av flera entusiaster i Krokeks Hembygdsförening bakom museiprojektet.
Magnus Joelsen vid skåpen i museet, där man både visar gamla och nygjorda föremål i marmor.
Foto: Robert Svensson
- Men nu känns det förstås fantastiskt skönt och spännande att vi kommit så långt, att det är dags att inviga museet. Guider på plats
Vad väntar då besökarna till det här nya museet vid invigningen på söndag? - Vi kommer att ha guider utplacerade vid olika stationer och vi kan visa upp exempel på en mängd olika föremål i marmor, som vaser, mortlar, skrivbordsställ och en hel del annat, men även många fotografier från tillverkningen förr i tiden. - Dessutom en komplett marmorverkstad med många olika maskiner som vi flyttat hit till museet. De kommer från Georg Erikssons gamla verkstad och fungerar fortfarande bra och åtminstone någon hoppas vi ha igång vid invigningen. Något extra spännande marmorföremål? - Då kan jag nämna den gamla krukan, som man saltade strömming i förr och som vi flyttat hit från hembygdsgården, säger hembygdsföreningens ordförande Bernt Utter. Den är från 1700-talet och den äldsta marmorprylen som vi har här på museet. Dopfunt äldst
Och utanför museet? - Det äldsta kända marmorföremålet är Östra Eneby kyrkas dopfunt, som lär vara från 1100-talet. Men den står ju kvar i kyrkan. - Sen har vi här på museet en gigantiskt stor stöt från en mortel, som hittades på vinden i ett hus i Norrköping. Den lär man inte ha orkat att stöta med, utan den rörde man nog bara omkring med i det som skulle krossas. Och det yngsta marmorföremålet? - Vi har en hylla i museet med föremål från de som håller på idag med nytillverkning och det är Lars-Magnus Gustavsson, Christer Samuelsson och en av vår egna gubbar, Seved Elofsson. - Vi kommer också att sätta upp två stora mosaiktavlor utanpå huset, som gjordes 1950 i samband med Marmorbrukets 300-årsjubileum. - Sen, tillägger Bernt Utter, bör besökarna kolla in skyddskuren från tillverkningen här förr i tiden. En skyddskur som gubbarna dels sprang in i när det skulle smälla, dels som "matkurra" med ett specialbord att äta på. Än idag syns märkena utanpå kuren från sten som kom flygande. Och hur blir det med parkeringsmöjligheterna? - Vi har inte klart med den ordinarie parkering vi hoppas iordningsställa framöver, säger Magnus Joelson, men på söndag vid invigningen får vi låna Henning Janssons industriplan för parkering och det är vi mycket tacksamma för.
Marmorbruksmuseet ingår nu i museinätverket i Norrköping, där övriga 19 museer är Arbetets museum, Brandkårsmuseet, Gasverksmuseet, Grafiska museet, Holmens museum, Hällristningsmuseet, Kraftstationen i Drags, Kylhistoriska museet , Löfstad slott, Konstmuseet, Skolmuseet, Spårvägsmuseet, Stadsmuseet, Färgargården, Pumpverksmuseet, Norrköpings Tidningars museum, Svenska kyrkans museum, Vånga hembygdsgård och Zarah Leandermuseet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!