Mötet med under- jorden
Välkomna till underjorden.På kolmårdsbranten strax öster om Kopparbo har vi hittat ett utflyktsmål för den orädde.För grottkrypare, även kallade speleologer, är Kopparbogrottan välkänd för sina specialiteter som är värda ett besök även för nybörjaren.
STORA BILDEN OVAN: Det är inte alldeles lätt att ta sig fram på alla ställen i Kopparbogrottan. Här får Åke Adolfsson huka sig i en trång passsage.
Foto:
Som spaghetti
Kopparbogrottan är en karstgrotta, länets längsta och en av de längsta i södra Sverige. Karstgrotta betyder att det går spaghettiliknande stråk av kalksten i berggrunden. Kalken sköljs vanligtvis bort av rinnande vatten, men i det här fallet måste det ha varit den smältande inlandsisen som skapat grottan eftersom den börjar högt uppe på bergets topp.
- Det vanliga är ju att grottor ligger lågt i terrängen, säger Åke Adolfsson, men den här börjar 65 meter över Bråvikens yta.
Mynnar ut vid stranden
Kopparbogrottan är 125 meter lång och mynnar nere i strandlinjen.
Det är inte svårt att stiga ner i den, även om den knappast är handikapp-anpassad.
Man måste klättra tre-fyra meter rakt ner och där finner man en vågrät gång på cirka 20 meter in i berget.
Därefter sänker sig grottan ner till en fem meter lägre nivå och fortsätter, något avsmalnad ner mot Bråviken. En del trånga passager finns som kan vara svåra att ta sig igenom.
15 års grävande
Kopparbogrottans nedre del var länge fylld med sediment, sand, grus, lera och stenar. Men under 15 år, 1973-1988, grävde Norrköpingsbon Gunnar Byström och några medhjälpare ur den.
Speleologen Leif Sigvardsson som känner till Kopparbogrottan väl tycker inte att ovana grottkrypare ska hålla sig borta.
"Kort och ofarlig"
- Nej, det är en så pass kort och ofarlig grotta att utforska. Man kan stanna i det första schaktet där man ser bra och kan röra sig fritt om man vill, klättrar man längre ned är det enda problemet att sedan ta sig upp.
- Men det finns ett rep på plats som man kan dra sig upp med, så det går bra det med.
Enormt gammal
Stövlar och ficklampa rekommenderas för den som är sugen på ett äventyr. I grottan finns några antydningar till droppstenar, men det är inte för dem grottan är värd ett besök utan för att färdas bakom genom tiden och fundera över vad som skapar dessa naturfenomen.
Speleologen Leif Sigvardsson tycker att besökare ska släppa fantasin fri och låta sig fascineras av grottans ålder.
- Det är väldigt unikt att se rester av något som är enormt gammalt, för även om det i stort sett är omöjligt att bestämma själva grottans ålder vet vi att kalkstenen den består av är många miljoner år gammal.
<span class="mr">Så hittar du till Kopparbogrottan:
</span>Kopparbogrottan ligger 1,5 km syd-ost om Kolmårdens djurpark och 300 meter ost-syd-ost om östligaste huset vid Bråviksstranden i Kopparbo (Fridhem), på norrsidan av bergknallen närmast Bråviken.
Källa: Sveriges speleolog-förbund