Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kommunen begår tjänstefel"

Mannen som lämnat in klagomål på Kolmårdens djurpark anser att såväl djurparken som kommunen gör sig skyldiga till brott.

Delade meningar. Om gödselhögen som djurparken har vid ett gärde.

Delade meningar. Om gödselhögen som djurparken har vid ett gärde.

Foto: Pontus Lundahl/TT

KOLMÅRDEN2017-11-04 07:00

I fredagens tidning skrev vi om att en person lämnat in en anmälan till kommunen, där han anser att Kolmårdens djurpark ägnar sig åt otillåten dumpning av gödsel. Detta, efter att djurparken lägger gödsel i en hög vid ett gärde.

Under tiden gödslet ligger där frigörs olika ämnen, bland annat kväve, som påverkar naturen på ett negativt sätt. Intill högen rinner även en bäck, med slutdestination Bråviken.

Förkastligt, menar mannen som står bakom anmälan:

– I Jordbruksverkets rekommendationer om lagring av gödsel i mark finns regler som säger att man inte får lagra i sådana områden där det kan hamna i vattenmiljö. Det här är helt idiotiskt!, säger han.

Men från djurparkens håll menar man att detta förfarande är korrekt:

– Det här är det bästa man kan göra för naturen, i stället för att använda konstgödsel. Men nu tror någon att det är olagligt att lägga ut gödsel på åkrarna, sade Kolmårdens vd Niclas Palmqvist till Folkbladet i fredagens tidning.

Mannen som står bakom anmälan tycker att svaret är skrattretande:

– Det verkar inte som om Palmqvist vet vad som orsakar övergödning. Men men, det är deras sätt att försvara sig på, säger han.

Läs mer:Djurparkens gödselplats ifrågasätts.

Förutom att mannen är kritisk till att djurparken lägger gödselt på platsen, anser han även att kommunen begår ett brott i sammanhanget:

– Kolmårdens djurpark gör sig troligen skyldig till miljöbrott och kommunen gör sig skyldig till tjänstefel. Enligt miljöbalken ska de anmäla ett misstänkt miljöbrott direkt till polis och åklagare. Men det har de inte gjort, i stället har det gett djurparken en månad på sig att städa upp på platsen, säger han och fortsätter:

– Kommunen säger att det är deras rutiner, men då följer inte de rutinerna miljöbalkens krav. De borde ha gjort en polisanmälan och en förundersökning borde ha inletts.

Lina Rüdow är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Norrköpings kommun och är den som handlägger ärendet. Hon säger att när det uppstår en misstanke om miljöbrott så åtalsanmäler kommunen detta till polisen. Men om kommunen fattat dessa misstankar i detta ärende, och i så fall anmält Kolmårdens djurpark till polis, kan hon inte svara på.

– I de fall vi åtalsanmäler så har vi förundersökningssekretess. Så det är inget vi uttalar oss om, säger hon.

Hon förklarar att verksamheter som blir föremål för klagomål alltid får möjlighet att svara på de uppgifter som skickas in. Så även i detta fall. Djurparken har fått en månad på sig att svara och svaret ska ha kommit in till kommunen senast den 14 november.

Överlag säger hon att det är tillåtet att "stuka", det vill säga lägga ut gödsel i en hög, på åkermark, tillfälligt under några veckor.

– Men runt detta finns många omständigheter att ta hänsyn till vid val av plats för stukalagring, säger Lina Rüdow.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!