Det var i höstas som en anmälare uppmärksammade kommunen på att, som denne ansåg, Kolmårdens djurpark ägnar sig åt ”otillåten dumpning av gödsel”. Detta efter att djurparken under en lång tid lägger gödsel i en hög vid ett gärde. Under tiden gödslet ligger där frigörs olika ämnen, bland annat kväve, som påverkar naturen på ett negativt sätt. Intill högen rinner även en bäck, med slutdestination Bråviken. Förkastligt, ansåg anmälaren.
Sedan dess har kommunen utrett ärendet och nu har beslut kommit:
– Kolmårdens djurpark behöver se över hur de lägger upp gödsel i framtiden, och hur man hanterar det. Inför att de ska börja lagra igen måste de ha en dialog med oss på något sätt och visa att de lever upp till reglerna, säger Therése Andersén, miljöskyddschef i Norrköpings kommun.
Detta måste bland annat ske för att det inte ska uppstå läckage.
Har det uppstått läckage tidigare menar ni?
– De har spridit och komposterat mer gödsel än vad som komposterats på det aktuella fältet. Nu måste de se till att komposten utformas på ett bra sätt så att de säkerställer att det blir bra framöver, säger hon.
Anmälaren är rädd att det åkt ut förorenat vatten i Bråviken. Är det så?
– Vi har inte tagit några sådana prover, säger Therése Andersén.
Beslutet från kommunen innebär inte att djurparken riskerar något straff. Det handlar enbart om att säkerställa att komposteringen sker enligt alla regler framöver.
– Det vi sagt är att de inte får kompostera mer på det fältet om de inte kan redovisa att de lever upp till det här beslutet, säger Therése Andersén.
Rickard Sjödén är informationsansvarig på Kolmårdens djurpark. Han säger att djurparken kommer att föra en dialog med kommunen framöver och följa försiktighetsmåtten.
– Det är en väldigt viktig fråga för oss. Ingen hellre än vi vill att det ska bli rätt. Vi har sett över vår gödselhantering och åtgärdat de brister som funnits.
Varför har det blivit så här då?
– Vi har haft en ökad mängd gödsel. Men vi har enbart haft goda intentioner med gödselhanteringen och ser det som en del av djurparkens naturliga kretslopp. Vi måste samtidigt följa de ramverk som finns och vi kommer att följa de nya rekommendationerna från kommunen och ha en dialog med dem, säger han.
Har ni tillräckligt med plats för att kompostera gödslet i dag?
– Vi använder flera platser och samarbetar med flera lantbrukare i området. I dag har vi ett arbetssätt som fungerar och det kommer inte att bli samma situation i år, säger Rickard Sjödén.