Många verksamheter har ställt in, men Kolmårdens djurpark valde under påskhelgen att genomföra sin premiäröppning. Dock har de infört en rad restriktioner för att minska trängseln. Tillsvidare är det enbart hotellgäster och de som har årskort som får tillträde till parken. Dessa måste boka i förväg och släpps sedan in på olika tider så att det är max 500 som går in och det kan totalt vara 1500 i parken samtidigt. Under påskhelgen (fredag-måndag) kom totalt 5200 besökare, långt ifrån de cirka 32 000 som brukar komma den helgen.
– Det här är ingen ekonomisk affär, utan vi går back på detta. Det finns ett behov för barnfamiljer att komma ut och röra på sig och vi ville jobba med något positivt, säger Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark.
Det var ändå några tusen besökare, hur ser ni på risken för smittspridning?
– Jag var själv där med min familj och det var inga köer någonstans. Folk är jättenoga med att hålla avstånd. Vi har stängt allt som är inomhus och har inga visningar så det är som att gå i en park. I jämförelse med att gå i ett köpcenter är det liten risk.
Tillsvidare hålls öppet enbart på helgerna. Hur det blir framöver kommer det fattas beslut om allteftersom. Klart är att besökstalen kommer minska rejält, vilket innebär stora förluster för alla landets djurparker som är beroende av sommarsäsongens intäkter. Så illa som för Skansen, som befinner sig i en djup ekonomisk kris, är det inte för Kolmården, men situationen är ansträngd.
– Ju längre det här pågår, desto jobbigare blir det. Vi får backa på alla utgifter nu och kan inte utveckla och investera som vi skulle behöva, säger Christine Karmfalk.
De har redan behövt varsla de 900 säsongsarbetare som skulle börjat under påsken. 75 av de 200 personerna i den ordinarie personalstyrkan har permitterats. Christine Karmfalk tror dock att det är värre för de småföretag runtikring som är beroende av djurparkens verksamhet.
Även djuren påverkas av förändringarna. Kring aporna måste personalen vara extra försiktig eftersom de riskerar att smittas av covid-19 av människor. Christine Karmfalk menar också att djuren kan sakna variationen som besökarna innebär.
– Det är jätteviktigt i en djurpark att det inte blir monotont. Att ha folk i parken och att det rör sig och luktar är bra för dem. Ur den aspekten är det också viktigt att ha öppet.