Gott om tid innan flytt av anstalt

Under tisdagen kom beskedet: 2022 lämnar Kriminalvården sina lokaler i det gamla sanatoriet som varit anstalt sedan 23 augusti 2004.

2022 Kommer fängelset ha ersatts av bostäder.

2022 Kommer fängelset ha ersatts av bostäder.

Foto: Mikael Strand

Kolmården2019-10-30 20:00

Vid starten var det främst intagna dömda för ekonomisk brottslighet som satt av sina straff på anstalten i Kolmården, men i takt med att det blev brist på anstaltsplatser överlag kom intagna dömda även för grova våldsbrott att avtjäna delar av sina straff på Kolmårdsanstalten.

Det har i flera år varit känt att Kriminalvården kommer att tvingas lämna lokalerna i och med att det byggs ett nytt bostadsområde i närheten och själva sanatoriet ska byggas om till lägenheter.

Utomhusmiljön för de kommande lägenheterna behöver man kanske inte lägga några större summor på. En del av verksamheten på anstalten har nämligen varit att de intagna ska medverka till driften av i stort sätt hela den dagliga verksamheten och i den har ingått att sköta om fastigheten och utemiljön.

Under åren har stora odlingar av grönsaker och blommor, som bland annat sålt i lokala affärer, vuxit fram och det har även funnits möjlighet att köpa trädgårdsmöbler som de intagna tillverkat i det egna snickeriet.

–  Vår målsättning är att flytta över verksamhet som bedrivits, exempelvis program- och sysselsättningsutbudet till anstalten Skenäs som byggs ut och anpassas för att kunna ta emot fler intagna, säger Lars Widholm, kriminalvårdschef i Norrköping, där Kolmårdsanstalten bland annat ingår.

Från Kolmårdsanstalten har man bara haft någon kilometer till vårdcentralen i centrala Krokek, även om man har en egen sjuksköterska på anstalten har närheten till vårdcentral och apotek varit en fördel.

Intagna har samma tillgång till samhällets vårdresurser utanför exempelvis Skenäsanstalten om vården inte kan tillgodoses i anstalten, enligt Lars Widholm.

Sanatoriet invigdes 25 april 1918 och hade då 180 vårdplatser för patienter med lungtuberkulos. Under åren 1930 till 1950 var antalet vårdplatser 228 för att år 1960 återgå till 186. År 1962 byttes namnet till Kolmårdssjukhuset, där det endast bedrevs lungsjukvård till 1966.

Under en längre period i slutet av 1900-talet fanns det äldreboende och vårdcentral i huset.

Exakt hur själva avvecklandet av anstalten och hur flytten av intagna ska gå till är inte klart.

– Avvecklingen ligger ju två och ett halvt år framåt, så vi har god tid att upprätta en detaljerad avvecklingsplan, säger Lars Widholm. Arbetet med att hitta lämpliga placeringar till berörda intagna kommer att inledas i god tid innan anstaltens stängning. 

Karta: Anstalten Kolmården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!