Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Getå hotell i gott sällskap

Man kände verkligen historiens vingslag, när Getå Hotell & Konferens med krögaren Fredrik Beckman, blev medlem i det internationella matsällskapet Chaine des Rotisseurs.  Ett gastronomiskt sällskap med anor ända från 1248.

Nya och gamla medlemmar i matsällskapet Chaine des Rotisseurs, från vänster Johan Larsson, Mauritzbergs slott, Hans-Ove Nilsson, Louis De Geer, Christer Björk, Bacchus och Liselotte Andersson, Louis De Geer.

Nya och gamla medlemmar i matsällskapet Chaine des Rotisseurs, från vänster Johan Larsson, Mauritzbergs slott, Hans-Ove Nilsson, Louis De Geer, Christer Björk, Bacchus och Liselotte Andersson, Louis De Geer.

Foto: Honorata Leglund

KOLMÅRDEN2008-03-14 03:00
- Officiellt kommer Getå tillsammans med Mauritzbergs slott, Sila restaurang i Rejmyre och ett 100-tal amatörmedlemmar från hela Sverige, att bli medlemmar vid en festlighet i Norrköping den 29-31 augusti, berättar sällskapets Conseiller Gastronomique Christer Rydén. - Närmare bestämt i Louis De Geer, där vi arrangerar en så kallad "Grand Chapitre", något vi har en gång per år och där vi dubbar och tar in nya medlemmar. Det här arrangemanget har vi på olika ställen i Sverige varje år, men i år blir det alltså i Norrköping med cirka 150 deltagare. - Då har vi även bjudit in landshövdingen Björn Eriksson, tack vare hans stora matintresse och vi tänker erbjuda honom att bli medlem i vårt sällskap, där jag kan nämna att vi sedan tidigare har kung Carl XVI Gustaf som hedersordförande. - Det var mästerkocken Tore Wretman som startade den svenska grenen av det här franska sällskapet 1959, så vi firar 50-årsjubileum i Sverige nästa år. Är ni ett sällskap som mest träffas och avnjuter goda måltider tillsammans? - Ja, det gör vi regelbundet, där vi får möjlighet att diskutera menyn och vinvalet efter måltiden och vid träffarna försöker vi även lägga in ett intressant föredrag. - Men vårt övergripande syfte är att öka kvaliteten och kreativiteten i matlagningen och slå vakt om det lokala kökets särart. Därför arrangerar vi varje år tävlingen "Årets Unga Kock", som faktiskt är världens äldsta internationella matlagningstävling och där vinnaren går till en internationell världsfinal, till skillnad mot Årets Kock, där man inte har något internationellt utbyte. Störst i världen
- Faktum är att vi är världens största gastronomiska sällskap med cirka 25.000 medlemmar i ett 70-tal länder. Vad krävs för att få bli medlem i sällskapet? - När det gäller yrkesmedlemmar går vi alltid dit och proväter, så att vi vet att maten håller bra kvalitet. Sen kollar vi även toaletten, köket och bedömer också menyn, att den är varierad och innehåller minst en grillrätt. Vid träffen i Getå häromkvällen hölls också föredrag, dock inte om mat, utan om Getås historia som berättades av grannen Björn Jameson och där Per Jameson fyllde på med barndomsminnen från Getå Hotell och Konferens, som hans släktingar ägde tidigare. Bland annat framkom att Robert Nobel, bror till Alfred, ägt Getå, liksom snus- och kvarnägarfamiljen Swartz från Norrköping och att hotellet fungerade som flyktinganläggning under andra världskriget. Vidare kan nämnas att författare som Wilhelm Moberg, Sven Stolpe och Alice Lyttkens funnit arbetsro på Getå liksom revykändisen Kar de Mumma. Greve Magnus Stenbock och hans mamma Louise Mountbatten från Herrborum, var också en ofta sedd gäst på Getå när det begav sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om