Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från Paraguay till Kolmården

Plötsligt kom stora globala jordbruksintressen, till ett litet småbruk i Kolmården. Det handlade bland annat om GMO-grödor.

Tomatplantor. Marina Eriksson på den lilla gården Källsätter i Strömsfors, visar upp sina tomatplantorför Perla Alvarez från Paraguay.

Tomatplantor. Marina Eriksson på den lilla gården Källsätter i Strömsfors, visar upp sina tomatplantorför Perla Alvarez från Paraguay.

Foto: Fredrik Jonson

KOLMÅRDEN2014-05-19 08:33

Det var småjordbrukaren Perla Alvarez från Paraguay, som besökte likaså småjordbrukande Marina Eriksson i Kolmården och diskuterade bland annat situationen med GMO-grödor.

– I Paraguay har vi stora problem med GMO-grödor och sojaindustrins snabba frammarsch i Paraguay, som mer och mer tar död på allt småbrukande, menade Perla Alvarez.

– Och faktum är, säger Perla Alvarez, att mycket av sojan från Paraguay, exporteras till Europa och blandas i GMO-grödor här. Så tyvärr bidrar Europa till att våra småjordbruk drabbas så hårt och trängs ut, menade Perla Alvarez som dock var glad åt att under sitt Sverigebesök få chans att träffa en kvinnlig småbrukare i form av Marina Eriksson och få höra hur situationen är i Sverige.

Perla Alvarez är ledare för en organisation som är medlem i Via Campesina, en internationell rörelse som koordinerar organisationer av små- och medelstora jordbruk.

Hur ser du på GMO-sojan från Paraguay?

– Europas konsumenter säger sig enligt undersökningar, inte vilja ha GMO i maten. Men Europa är den största importören av GMO-soja från Paraguay. Svenska djur äter i princip inte GMO-soja idag, men svenskar äter ju importerade kött- och mjölkprodukter och dom djuren har ätit GMO-soja från bland annat Paraguay.

– Sverige har fram till nu haft en stark vilja att inte använda GMO-foder. Men nu har LRF, Lantmännens riksförbund, ändrat sin inställning, och menar att det är upp till del enskilda företagen att avgöra. Perla och jag är dock överens om att Europas bönder borde odla eget proteinfoder och sluta köpa soja från Sydamerika.

Så hur summerar du mötet med Perla Alvarez?

– Vi kom fram till att småbrukare över hela världen har mycket gemensamt. Vi måste hjälpas åt i kampen mot kemijordbrukets gigantiska företag, för annars har de snart tagit patent på varenda frö och förgiftat all åkermark med giftiga bekämpningsmedel. Vi tycker båda att det enda hållbara sättet att odla mat är med naturliga metoder, utan gifter. I Paraguay är det för sent, enorma GMO-odlingar finns överallt.

– Men i Sverige kan vi fortfarande säga nej till genmodifierad mat, och vi hoppas att det kommer att lyckas, säger Marina Eriksson.

GMO, genetiskt modifierade organismer:

är organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha. Traditionell förädling går istället ut på att man letar efter organismer som liknar de egenskaper man vill ha, och avlar på dem så att egenskapen förstärks över generationerna. Benämningen GMO avser oftast växter (till exempel GM-majs, GM-potatis och GM-raps) men kan också avse djur och bakterier.

Vad gäller växter kan man göra dem resistenta mot bekämpningsmedel och skadeinsekter.

(från Wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om