Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En mysko liten unge

En av Kolmårdens djurparks senaste tillökningar är något så ulligt och gulligt som en liten myskoxe.  Men det gäller att akta sig - myskoxen är inte så lugn och stabil som den verkar. Vilket ni snart får veta mer om.

Foto: Titti Olovsson

KOLMÅRDEN2009-07-01 03:00
- Så länge vi är på rätt sida staketet är det ingen fara, men myskoxar är faktiskt ganska stressade djur, säger Mats Höggren, djurchef på Kolmården. Snart får vi se ett prov på det. När vi närmar oss myskoxarna från ett annat håll än de är vana vid tar tjuren Sam upp den fyra dagar gamla tjurkalven på sina horn. - Det kan se lite brutalt ut men i själv verket handlar det om att skydda sig, säger Mats Höggren. Ungen verkar dock inte särskilt skärrad när han landar på marken och ställer sig på sina knubbiga ben igen. Myskoxemamman Tova ser desto mer orolig ut.

- Det här är hennes första unge men hon har skött sig utmärkt.

Släkt med får 

Mats Höggren berättar att myskoxen, trots sitt namn, är närmast besläktad med får och getter. - Myskoxen är inte en vanlig art. Det är bara fyra parker i Sverige som har myskoxar, säger Mats Höggren. På istiden fanns vilda myskoxar i Skandinavien, men de försvann när klimatet blev varmare. I dag finns det en vild flock på runt 10 myskoxar i Härjedalen. - Men det är ingen naturlig företeelse, säger Mats Höggren. 1947 satte människan ut en flock myskoxar i Dovrefjäll i Norge. På 1970-talet vandrade fem djur därifrån över till Sverige. Flocken ökade snabbt upp till 30 djur, men har på senare tid minskat i antal. Enligt Mats Höggren kan det bero på inavel. - Vi har planer på att föda upp och sätta ut myskoxar i naturen för att tillföra nytt blod, säger han. Det diskuteras även om man ska köpa myskoxar från Grönland, där det finns många av dem, och sätta in dem i svenska flocken för att hindra in-avel.

- Våra myskoxar ingår i ett avelsprogram för hotade arter, förklarar Mats Höggren.

Många ungar
Det är inte bara myskoxarna som har fått tillökning i år. Även hajarna, lodjuren, järvarna, lejonen, dholehundarna, davidshjortar och gorillorna och en mängd av djuren på savannen har fått ungar.

- Dessutom hoppas vi på att få ungar bland zebrorna, girafferna och noshörningarna innan året är slut, säger Mats Höggren.
✔ Myskoxen är ett däggdjur som tillhör de partåiga hovdjuren. Myskoxen tillhör familjen slidhornsdjur tillsammans med får och getter. ✔ En fullvuxen myskoxe kan väga upp till 650 kilo och bli 145 centimeter i mankhöjd. ✔ Dräktighetstiden är nio månader och det föds en unge per kull. De lever i cirka 15 år. ✔ Myskoxen lever i trakter där det kan bli väldigt kallt och livnär sig på örter och lavar. Den klarar det kalla klimatet tack vare pälsen som har tjock underull och över en halvmeter långa täckhår som hänger ned och värmer benen. Myskoxen finns naturligt i ett område som sträcker sig från norra Kanada till Grönlands östkust. ✔ De kraftiga hornen kan vara bra att försvara sig med om det kommer ett rovdjur. Hornen används också när hanarna slåss om en speciell hona. Då tar de rejäl sats och springer rakt emot varandra, panna mot panna, i full fart. Källa: Kolmårdens djurpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om