Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En hyllning till arbetarna

Nu är den nästan klar, filmen om marmorbruket i Kolmården och de människor som arbetade där. Som ett bidrag till produktionskostnaden på drygt 150 000 kronor skänkte i går IF Metall en check på 50 000 kronor till hembygdsföreningen i Krokek.

Då och nu. Dokumentärfilmaren Larz-Thure Ljungdahl har bland annat intervjuat Ivar "Iffa"Svensson, idag 80 år. På bilden i boken om bruket ser man en ung "Iffa".

Då och nu. Dokumentärfilmaren Larz-Thure Ljungdahl har bland annat intervjuat Ivar "Iffa"Svensson, idag 80 år. På bilden i boken om bruket ser man en ung "Iffa".

Foto: Titti Olovsson

KOLMÅRDEN2009-01-16 03:00
- De som jobbade här var våra medlemmar, de tillhörde vårt fackförbund, säger Maria Swanborg, ordförande i IF Metall i norra Östergötland.Hon tycker att det är viktigt att bevara deras historia, och vad Kolmårdsmarmorn stod för, för bygden och eftervärlden.Överlämnandet av checken skedde i Marmormuseet i Kolmården, museet som invigdes den 1 juni förra året, på det gamla bruksområdet.- Stort tack! sa Berndt Utter, ordförande i Krokeks hembygdsförening.Under hösten har producenten och dokumentärfilmaren Larz-Thure Ljungdahl intervjuat sex före detta anställda vid bruket: Ivar "Iffa" Svensson, 80, Gunnar Björn, 92, Anna Alsén Pettersson, 89, Arthur Svensson, 91, Eisten Lindberg, 71, och Christer Ericson, 65.- Det är verkligen fem i tolv, med tanke på att de som arbetade på bruket är i en väldigt hög ålder, säger Christer Ericson, yngst i gänget.- Både min pappa och farfar jobbade på bruket. Det var bara att rätta in sig i ledet, säger Christer Ericson som arbetade på kontoret från 1958 till 1968.Året därpå såldes marmorbruket till Ytongbolagen och all verksamhet, utom brytningen, avvecklades. Maskinerna störtades ned i marmorbrotten, som fylldes igen."Arbetarhyllning""
Dokumentärfilmen, som ska börja säljas i mars, kommer att bestå av en box med två dvd-skivor. Den första skivan innehåller ett sammandrag av intervjuerna, glimtar av invigningen av museet, och fotomaterial från en film som Larz-Thure Ljungdahl, då vid SVT, gjorde 1963. På den andra skivan finns intervjuerna i sin helhet.- Filmen är en hyllning till de gamla arbetarna som var i de olika brotten runt om i skogarna, säger Ulf Svensson, djurparkens grundare, som tagit initiativet till filmen.Nu för tiden förknippar de flesta Kolmården med djurparken. Men förr var det den berömda gröna marmorn, som finns på Drottningholms slott, operan i Paris och FN-byggnader i Geneve, som satte Kolmården på kartan.Det äldsta kända föremålet i grön Kolmårdsmarmor är dopfunten från 1200-talet, i Östra Eneby kyrka. Än idag sker brytning av marmor i Kolmården, men i mindre skala, långt från marmorbrukets storhetstid, då allt i bygden kretsade kring bruket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om