Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drönare i djurparken inför tjuvjägarjakt

Obemannade flygplan, så kallade drönare, har setts flyga i Kolmårdens djurpark på sistone. Man tränar inför jakten på tjuvjägare i Kenya.

Flyger drönaren. Här är det Peder Sterlinge, som håller i spakarna för drönarens testflygningar i Kolmårdens Djurpark.

Flyger drönaren. Här är det Peder Sterlinge, som håller i spakarna för drönarens testflygningar i Kolmårdens Djurpark.

Foto: RM / Kolmården

KOLMÅRDEN2014-06-23 09:41

– Det finns ju stora problem med tjuvjägare, som vill döda både elefanter och noshörningar i Afrika, säger Mats Amundin, forskningschef i djurparken. Och drönarna som vi haft här i Kolmården, ingår i ett forskningsprojekt som bland annat Linköpings universitet är med och koordinerar. Tanken är att utveckla ett drönarbaserat system, för att dels hålla koll på var noshörningarna är och försöka räkna dem, dels kunna spåra och stoppa tjuvjägare.

Vad är drönarnas roll?

– Från drönarna, som ska kunna flyga runt hela reservatet, kan man filma med infrarött ljus och identifiera vad som är noshörning och vad som är människa. Hittar man något på bilderna, som ser misstänkt ut, är det en larmklocka som säger, att man troligen upptäckt tjuvjägare och då åker man ut och stoppar dem. Förhoppningsvis innan de hunnit skjuta något djur.

Vad är det då som hänt i djurparken senaste veckan?

– Forskarna har tagit hjälp av oss i djurparken och flugit med drönarna över både våra noshörningar och andra djur och även över vår personal, som agerat både tjuvjägare och vakter, för att det hela skulle bli realistiskt.

– Hela tiden har drönarnas kameror tagit bilder, från vilka forskarna sedan gjort bildanalyser och kollat att systemet fungerar. Och vad jag förstår har testerna fungerat bra så här långt.

Läs mer i måndagens tidning.

Drönare

En obemannad luftfarkost, även kallat förarlöst plan eller drönare, är ett motorförsett luftfartyg utan pilot ombord som kan flyga autonomt eller fjärrstyras. Den kan vara återanvändningsbar eller av engångstyp och finns i alla storlekar; från luftfartyg på hundratalet gram som startas genom att kastas för hand till luftfartyg på tusentals kilo som startar och landas som vanliga flygplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om