Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Domstol på ännu en "Wildfire-syn"

Under onsdagsförmiddagen var det åter dags för syn av Wildfire. Denna gång efter att flera parter överklagat detaljplanen till mark- och miljödomstolen.

Wildfire. Föremål för många överklaganden.

Wildfire. Föremål för många överklaganden.

Foto: Monica Hansson

KOLMÅRDEN2017-11-08 15:00

Turerna kring Wildfire har varit många och det är inte första gången som mark- och miljödomstolen hanterar ett ärende som handlar om bergochdalbanan i Kolmårdens djurpark. Nu handlar det om att Naturskyddsföreningen, och ett antal boende i närheten av djurparken, har överklagat den detaljplan för Wildfire, som Norrköpings kommun godkänt.

Stefan Arrelid, ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrköping, var med på plats:

– Vi var där och gick runt i djurparken och till Wildfire och såg de spår som anläggningen gjort i den känsliga kolmårdsnaturen, säger han.

Denna gång handlade det inte om någon förhandling, utan enbart syn, där de klagande parterna kunde framföra sina åsikter.

– Det är svårt att beskriva allt, men när man är på plats så kan man se med egna ögon och jämföra. Därför var det bra att alla var med, säger Stefan Arrelid.

Problemet med detaljplanen, som Naturskyddsföreningen anser ”togs fram i all hast” under vintern 2016 och första delen av 2017, är att man inte undersökt tillräckligt mycket, menar Stefan Arrelid:

– Man har inte tagit tillräcklig hänsyn, man har inte undersökt den eventuella påverkan anläggningen kan ha på rödlistade arter som hasselsnok, vattensalamandrar och andra arter.

Han är även kritisk till att parametrar som hur mycket området runtomkring påverkas, med buller, trafik och vattenförsörjning, inte tagits med.

– Det kan man göra i en detaljplan, men det har man inte gjort.

På frågan vad målet med överklagan är, svarar Stefan Arrelid:

– Antingen kommer man att upphäva detaljplanen, eller låta den vara som den är nu. Och om den faller, ja då vet jag inte vad som händer? Då kan det bli så att man måste börja om hela processen, kanske riva Wildfire?

Är det det som ni vill?

– Vi anser inte att detaljplanen är tillräcklig, därför vill vi inte att den ska antas. Vi hade varit mer glada om man gjort rätt från början, för att minimera alla skador. Vi vill att beslutet ska bli på bästa sätt för natur, friluftsliv och närboende, säger Stefan Arrelid och fortsätter:

– Att djurparken vill ha den här anläggningen har vi inget att säga om, men däremot ska det gå rätt till.

Som det är nu står ju Wildfire där – anser ni att det finns något som djurparken kan göra för att, så att säga, ”förbättra” för naturen?

– Själva anläggningen påverkar redan naturen på plats, så den skadan är redan skedd. Men det som påverkas utanför, som buller, kan ju åtgärdas med bullerdämpande åtgärder, säger Stefan Arrelid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!