Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dagis fångarnas närmaste granne

I det friska, hälsosamma Kolmården byggdes i början på förra seklet det stora sjukhuset för lungsjuka. Nu ska här bli fängelse "light". 150-200 intagna ska lapa skogsluft.
Det är kriminalvårdsstyrelsens nya grepp för att klara av att ta hand om alla dem som döms till fängelse och inte får plats på de vanliga fängelserna.

Det gamla sanatoriet i Kolmården, invigt 1918, går mot en ny framtid - som fängelse för korttidsdömda.
FOTO: JANNE FORSBY

Det gamla sanatoriet i Kolmården, invigt 1918, går mot en ny framtid - som fängelse för korttidsdömda. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

KOLMÅRDEN2004-02-11 06:00
En del av det nya greppet är att Kolmården-fängelset också i hög grad ska bli självförvaltande. Fångarna själva ska sköta städning, matlagning, tvätt och annat som hör ett hushåll till.
Det gamla sjukhuset står tomt sedan tio år. Delar av lokalerna användes senast till vårdcentral och folktandvård men annars har de stått där och väntat på någon ny verksamhet.

Vandrarhem
- Planen var att göra vandrarhem av det, berättar Mikael Wisth, VD i Fastighetsbolaget Torsvik som förvaltar hela området.
Ägare är Mattssons Fastighetsutveckling AB.
Närmaste granne är Kolmårdstrollen, en föräldrakooperativ förskola med 20 barn. Den ligger ett hundratal meter från det blivande fängelset.
- Vi hade ingen aning om att det skulle bli fängelse här bredvid, säger Johan Friborg som är ordförande i kooperativet.
Han blev uppringd i måndags kväll av en förälder som hade läst om fängelseplanerna på text-TV.
- Det hade varit bra om vi hade fått information direkt om hur de har tänkt sig.

Felaktigheter
- Nu är risken att det blir en massa felaktigheter och rykten i stället. Nu har jag ringt till kriminalvårdsstyrelsen som har lovat att informera oss om planerna. Det man undrar mest är väl hur det ska bli här omkring med ett par hundra personer till strax bredvid. Annars har jag personligen inte något emot verksamheten som sådan, säger Johan Friborg.

Inflyttning augusti
Det var kriminalvården som gick ut med nyheten om det nya fängelset. Kontraktet med Torsvik ska skrivas på fredag.Inflyttningen är planerad till augusti när trycket ökar på kriminalvården. Det är då många fängelsedömda som ska in och avtjäna sina straff.
De traditionella anstalterna är redan överfulla. Till och med korridorer måste användas som sovplats på sina håll.
- En hel del av våra intagna sitter egentligen på alldeles för slutna anstalter, säger Lars Bergman, planeringschef.
- Många klarar av att sitta mer öppet, men de blir nu passiviserade och socialt handikappade.
- I Kolmården är det meningen att de ska få förtroende och en chans att visa att de klarar av det, säger Lars Bergman.

På fri fot
Många av dem som döms till korta straff vistas nu på fri fot i avvaktan på att avtjäna sitt frihetsstraff. Det är sådana dömda som inte betraktas som farliga för samhället. Vad de behöver är en plats där de kan avtjäna sitt straff och lära sig ta ansvar.
För att det inte ska bli i öppnaste laget så ska de dömda som kommer till Kolmården förses med elektronisk fotboja. På så sätt kan man klara bevakningen med begränsat antal anställda. 30-40 personer räknar kriminalvården med ska arbeta på det nya stället.
Man räknar med att halvera kostnaderna per intagen. Dessutom blir det billigare att hyra än att bygga nytt.
- Det mesta finns redan i huset, säger Mikael Wisth.
- Vi ska fräscha upp och måla och sätta upp en del mellanväggar. Annars är det inte så mycket som behöver göras.
I det stora sjukhusköket finns maskinerna kvar, liksom förvaringsutrymmen. Det finns en aula, en cafeteria, dagrum, verkstadslokaler.

<B>Spelberoende</B>
Det gamla sjukhuset har stått tomt men uppvärmt från den intilliggande panncentralen. I området finns, förutom förskolan, en dagcentral för förståndshandikappade, några bostadshus och hemmet för spelberoende.
En idyll mitt i skogen. Stora balkonger att njuta Kolmårdsluften från.
- Jag har en gammal bild från 40-talet när min pappa sitter på balkongen och röker, säger Mikael Wisth.
I sommar bli den bilden verklighet, med en annan sorts gäster än de lungsjuka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om