Brott lönar sig - i Kolmården
Visst lönar sig brott. Marmorbrott. - Jo, men man får ligga i. Konkurrensen utifrån är stor, säger Kai Holmstedt, som bryter marmor vid Oxåker i Kolmården.
Peter Andersson är lärling hos Holmstedts Stenteknik och kör den stora diamantförsedda sågklingan, två och halv meter i diameter. Foto: Anita Kjellberg (011-200 462) anita.kjellberg@folkbladet.se
Foto:
Nu räknar marmorbrukets nye ägare Carl Johan Merner, som vi berättat i Folkbladet, med en renässans för kolmårdsmarmorn.
Vi har träffat de som bryter den. Kai Holmstedt och Peter Andersson gör sedan några veckor långa arbetsdagar vid Oxåkersbrottet, som är väl synligt från landsvägen mellan Bodaviken och djurparken.
De kommer båda från Borghamsföretaget Holmstedts Stenteknik AB i Borghamn. Kai är son och sonson till företagets grundare.
- Farfar hade en mekanisk verkstad och gjorde reparationsarbete åt stenindustrin i Borghamn. Han kom på att man kunde använda moderna teknik i stenbrotten. Och på den vägen har vi fortsatt, säger Kai.
Bryter på flera platser
Borghamn är ju stenindustris huvudort i Östergötland. Här finns två företag som förädlar sten Borghamns Stenförädling och Borghamns Natursten.
- De förädlar stenen, vi tar fram den ur berget, säger Kai Holmstedt.
Företaget har brutit marmor vid Oxåker i sju år vid det här laget. Men bara några veckor eller månader per år. Sedan drar de vidare till andra stenbrott med sin rullande cirkus, bestående av manskapsvagnar, kranbil och stora stensågar. Mest håller de till vid Borghamn där det är kalksten som gäller. Men företaget bryter också sten på andra håll, bl a vid Slite på Gotland.
- Vi är ganska ensamma om den här typen av totalentreprenad på brytningen. Har någon ett berg sköter vi resten, säger Kai Holmstedt.
Exklusiv
Marknaden för marmor är på uppåtgående igen. Nu är det NK i Stockholm som ska ha marmorgolv. Och Stockholms slott ska ha en balustrad i marmor.
Det är svårt att hitta finare marmor än den vi har i Kolmården.
- Visst är den exklusiv, säger Kai Holmstedt.
- Det är dels den speciella grönaktiga färgen. Det är liv i marmorn här. Kolmårdsmarmorn är också hårdare än marmor från t ex Italien eller Spanien.
Carrara-marmorn duger inte till allt som Kolmårdsmarmorn kan användas till.
Den blir också lite dyrare. Det är nämligen ganska knepigt att bryta den.
Svår att bryta
Marmorn ligger i "körtlar", säger Kai Holmstedt, långa stråk i den mycket kuperade terrängen. I bland är den mycket svår att komma åt. Dessutom är den av mycket skiftande kvalitet. Vi ser stora sprickor i berget som gör att det är svårt att få tillräckligt stora hela block.
- Det blir mycket skrot, säger Kai.
Men det behövs också, för enligt miljöföreskrifterna ska det finnas skrotsten för att fylla igen hålen efter brytningen
Kai och Peter sågar ut stora block ur berget. Sågklingan är två och halv meter i diameter och försedd med industridiamanter som klara av att såga i sten. Den drivs av en Volvo lastbilsmotor på ca 170 hk. Sågen måste kronas om ett par gånger per år om man kör för fullt. Det kostar 60 000 kronor varje gång.
Dyra diamanter
Med den stora sågen skär man en meter djupa skåror i berget. Sedan använder man en annan såg som med diamantförsedda kablar sågar av blocken vertikalt en meter ner. Maskinerna har företagets egen mekaniska verkstad byggt.
- Det går inte att köpa sådana här grejor, säger Kai Holmstedt.
De färdiga blocken lyfts sedan upp ur brottet av den stora 60 tons-kranen. Just nu är marmorbrytarna nere på 13 meters djup.
<B>+ Hur långt ner finns det marmor?</B>
- Det kan vara 500 meter djupt. Frågan är bara hur mycket det praktiskt går att bryta, säger Kai Holmstedt.
Alla brott lönar sig inte.
Gamla brott
I Oxåkersbrottet räknar ägaren Carl Johan Merner med att det finns 100 000 kubik brytningsbar marmor. Det skulle räcka till fyra miljoner kvadratmeter golv. Det finns också brytningsrätter som sträcker sig 49 år framåt i tiden. Brytningsrätten innehas av Borghamns Stenförädling.
Oxåkersbrottet är ett gammalt brott som åter öppnats upp. Vi ser spår i berget efter den tiden då fem-sex man med tryckluftsborr stod här och slet. I närheten finns brottet vid Bränntorp. De är de enda brotten som används än idag.
Idag är arbetet lättare, till och med dammfritt, säger Kai. Det går åt mycket vatten för att kyla ner sågklingorna så det ryker inte.
<B>+ Hur hittar man den bästa marmorn? undrar vi.</B>
- Bäst är att prata med dem som har erfarenhet av brytningen här. Ivar Svensson till exempel. Han kan oftast säga om det ser bra ut. Vi börjar lära oss en del vi också, säger Kai Holmstedt.