Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bottenrekordet

Efter fyra timmar, två minuter och 15 rundor hade de båda dykarna i hajbassängen i Kolmårdens Tropicarium satt världsrekord i undervattensyatzy, allt medan hajarna gled förbi. Rekordjippot var ett sätt att väcka uppmärksamhet, med syftet att få folk att skriva på en protestlista mot hajjakt och hajslakt.

Dykarna Annelie Lövgren och Levente Toth spelade undervattensyatzy i fyra timmar i hajbassängen i Kolmårdens Tropicarium. Ett världsrekord att                   rapportera till Guinness.

Dykarna Annelie Lövgren och Levente Toth spelade undervattensyatzy i fyra timmar i hajbassängen i Kolmårdens Tropicarium. Ett världsrekord att rapportera till Guinness.

Foto:

KOLMÅRDEN2011-02-01 03:00

Bortsett från att hajar cirklade runt om var det relativt lätt att sätta rekord: det fanns inget sedan tidigare. Idén till rekordet kom från Mikaela Sjölin vid dykskolan Dykterminalen i Helsingborg, som gillar att spela yatzy och som själv en gång vid en födelsedag dykt hos hajarna i Kolmården.

Hon berättar att den branschorganisation skolan tillhör startat en ideell organisation, Project Aware, som värnar om undervattensmiljön. I år är det fokus på hajar: att stoppa hajslakten.

- Man vill att så många som möjligt ska skriva på en protestlista, så att det kommer lagar i diverse olika länder, mot hajjakt och hajslakt, säger Mikaela Sjölin.

Siktar mot 50 000
Målet är 50 000 namnunderskrifter i Sverige. Till sin hjälp tar man Facebook och Youtube.

I Asien är det vanligt att man använder hajfenor i matlagning, som hajfenssoppa, och medicin. I jakten på hajfenor skär man fenorna av levande hajar och kastar tillbaka hajarna i vattnet, varpå de drunknar.

- I den allmänna opinionen har vi, tyvärr, en ganska skev uppfattning om hajar, att det är farligt, så man jagar dem för den sakens skull också. På turistorterna vill man gärna ha bort hajarna.

- Men vi dykare, som dyker mycket med hajar, tycker att det är oerhört fina djur. Det är inte många olyckor som händer med tanke på hur många som dyker och snorklar, säger Mikaela Sjölin.

Klockan var ca 10.30 på måndagen när Annelie Lövgren från Göteborg och Levente Toth från Helsingborg iklädda torrdräkt och försedda med dubbla lufttuber gled ner i det 23-gradiga vattnet, lade sig på botten av jätteakvariet och började spela.

"Vi är jättenöjda"
De hade specialtillverkade tunga tärningar, blyertspennor och skrivskivor med sig. Det var antalet rundor i spelet som räknades, inte tiden.

Båda dykarna är vana vid att dyka med hajar, i tropiska vatten. Rädda? Nej, hajarna är nog mer rädda för oss, menade de.

Inte ofarligt
De två sandtigerhajarna Selma och Bettan och sköterskehajarna Fridolf och Florence tog sina vanliga varv runt bassängen utan att bli alltför närgångna. Det är inte helt ofarligt att dyka bland dem, just sandtigerhajarna kan få för sig att bitas.

Fyra timmar, två minuter och 15 rundor senare kom dykarna upp till ytan. Världsrekordet ska rapporteras till Guinness.

- Vi hoppades att vi skulle klara fyra timmar och det gjorde vi. Vi är jättenöjda, säger Mikaela Sjölin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om