Kvinnan får fem dagars löneavdrag, enligt Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.
Den anställde har rätt att överklaga beslutet. Det måste i så fall göras inom tre veckor från det hon meddelats nämndens beslut.
Kvinnan hade ingen erfarenhet från kriminalvård då hon inledde sin anställning i Kolmården och genomgick endast en kortare utbildning för vikarier.
Under tiden på anstalten blev hon vän med en person som var på väg att slussas ut och därmed hade regelbunden frigång. Kriminalvårdaren och klienten blev vänner på Facebook men när den senare begärde pengar av kvinnan (hon skickade enligt utredningen ungefär 1 000 kronor till mannen) blev den anställde rädd och talade med sin chef om saken.
Klienten ska ha uttryckt sig hotfullt, som att han kunde "förstöra hennes liv" och att "han visste var hon bor".
När hon avslutade sitt engagemang på sociala medier, samt bytte telefonnummer, kontaktade den intagne i stället kvinnans man. I samtal med en kriminalvårdsinspektör ska mannen ha berättat att de två haft en kärleksrelation både under och efter tiden på anstalten.
Själv förnekar hon att de två haft en romantisk relation men hon medger att hon lämnat ut en annan klients efternamn till sin vän på Kolmårdsanstalten.
Nämnden konstaterar att det inte är styrkt att den anställde och den intagne varit ett kärlekspar, men att relationen ändå varit otillbörlig, vilket är förbjudet enligt Kriminalvårdens regelverk och styrdokument.