Avstängda ingångar framme hos föraren och i vissa fall indragna kontroller, tycks ligga bakom det ökade plankandet i kollektivtrafiken. Skildringar kom från flera håll runt om i landet och i Stockholm, där man ett tag drog in kontrollerna för att inte bidra till smittspridningen, räknar man med att förlora 100 miljoner kronor i veckan på minskade biljettintäkter.
Även Östgötatrafiken har märkt av ett ökat fuskåkande under pandemin.
– Normalt sett har vi ett antal som tycker att andra ska betala för deras resa. Men under pandemin har vi en ökad problematik på bussar och spårvagnar. På många bussar är det avstängt framme hos föraren och när man inte längre går förbi föraren minskar kontrollen. Det finns de som struntar i att validera sin biljett, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef Östgötatrafiken.
Han beskriver hur förare uppmärksammat resenärer som struntar i att validera sin biljett när de kliver på längre bak i bussen. Att gå på där har varit möjligt även innan pandemin, men oavsett var man går på ska man ha en giltig biljett och validera den.
– Om man har månadsbiljett måste man inte visera vid varje påstigning. Men vi vill gärna att man gör det för att få in det i statistiken, säger Mattias Näsström.
Till skillnad från bland annat Stockholm, har man inte ställt in kontrollerna i vårt län. Här har biljettkontrollerna fortskridit som vanligt, samtidigt som man även ändrat sina metoder för att komma åt fuskåkandet:
– Men jag vill inte säga hur. Det är något vi håller för oss själva, säger Mattias Näsström.
Han menar att kontrollerna är något som de som betalar för sin biljett, uppskattar.
– De förstår att det hänger ihop allting. Alla pengar vi får in satsar vi på bättre trafik. De pengar vi inte får in får vi gå till regionen och be om, och de har annat att lägga pengar på, inte minst just nu med pandemin. Om många fuskar får vi antingen höja biljettpriserna eller dra in trafik. Det är viktigt för betalningsmoralen att alla betalar, säger han.
Regionen står för 60 procent av biljettpriset för en vuxen, medan den som reser står för 40 procent. För de yngre är subventionen ännu högre. Sedan den första februari är kontrollavgiften 1 500 kronor för alla, oavsett ålder, om man saknar giltig biljett.
– Det tär lite mera på dem som satt det här i system. Det blir dyrt om man åker fast, säger Mattias Näsström.