Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slipp springa i onödan

Östgötatrafiken testar nytt system som ska ta död på väntetiderna.

Punktligt. Med hjälp av det nya systemet kan resenärer få en tydlig översikt av spårvangstrafiken.

Punktligt. Med hjälp av det nya systemet kan resenärer få en tydlig översikt av spårvangstrafiken.

Foto: Hasse Johnsson

Kollektivt2017-10-01 17:00

En och annan vit bomullsskjorta har förstörts under stressartade springmarscher med otäta kaffetermosar. Många har klämts fast mellan dörrar, minst lika många har förgäves sabbat både frisyr och morgonhumör för att i sista sekund se sin buss försvinna runt hörnet. Nu ska det bli ändring på det.

Östgötatrafiken testar just nu ett nytt system som ska hjälpa passagerarna att tajma sina avgångar från närmsta hållplats. Resenärer ska med hjälp av en interaktiv karta kunna se bussen eller spårvagnens exakta position i realtid.

– Med hjälp av kartan kan du se om fordonet har stannat, eller om den exempelvis har fastnat i en bilkö och rör sig långsamt, förklarar Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

– Det blir mycket enklare än minutangivelser.

Alla östgötatrafikens fordon är sedan tidigare försedda med gps-sändare. Dessa har använts för att underlätta trafikledningens arbete och planering. Samma system hoppas nu kunna bli tillgängligt för länets passagerare på alla östgötatrafikens fordon förutom östgötapendeln.

– Vi kände att det var en ypperlig funktion för kunderna att kunna se hur långt bort bussen är från hållplatsen

– Det är en sak att se en tidstabell och få en uppfattning om att bussen ska komma om 5 minuter mot att se den röra sig på en karta. Vet du bara vilken station du reser ifrån kan du lätt ta reda på vilka fordon som rör sig mot den specifika stationen, förklarar Eva Jylltorp.

philip.sunden@folkbladet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!