Nu har jullovet börjat men redan i helgen drabbades Söderköping av tämligen omfattande klotter – något som Folkbladet berättade om. Det sprejmålades runt om i centrum med liknande "taggar" och uttryck, värst drabbades kanske den gamla byggnaden som inrymmer det stadshistoriska muséet. Även på torsdagen upptäcktes nytt klotter i staden, den här gången bland annat uppe på Korskullen.
På torsdagen är företaget Östgöta sanering AB ute i Söderköpings centrum och avlägsnar klotter från husfasader. Först penslar Per Schedin på en kemikalie på klottret och efter en stund sprutar Tommy Axelsson vatten med högt tryck.
– Det beror på vilken yta klottret sitter på om man ska få bort det helt, berättar Per Schedin.
– Värst är sandsten för då går färgen in på djupet. Man kan säga att ju hårdare yta, desto bättre.
När det rör sig om gamla hus är det inte positivt på något sätt med klotter och följande sanering.
– Först är det färgen som är giftig i sig, sedan tillkommer saneringen där vi måste använda kemikalier för att få bort den. Det kan visa sig ett tiotal år senare att fasaden kan ha tagit skada, säger Per Schedin.
Ramunderstadens vd Thomas Angström förklarade efter helgen att klotterskadegörelsen ökat det senaste året, man har sett en fördubbling av saneringskostnaderna under denna tid. Kostnaden för Ramunderstaden för klottersanering det senaste året beräknas till mellan 150 000 och 170 000 kronor.