Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljonsatsning på flytande biogas

Gasum undersöker möjligheten att bygga en produktionsanläggning för flytande biogas i länet. Norrköping ligger bra till.

Markus Olsson, vd för Gasum i Sverige.

Markus Olsson, vd för Gasum i Sverige.

Foto: Gasum

KLIMATKLIVET2018-12-18 17:15

På måndagen kom beskedet: energibolaget Gasum får 135 miljoner kronor från Naturvårdsverket, inom satsningen Klimatklivet, för att bygga en produktionsanläggning för flytande biogas i Östergötland.

Enligt Oskar Klingvall, energi- och klimatstrateg på länsstyrelsen i Östergötland, är det den största satsningen hittills till länet inom Klimatklivet.

– Biogas, både i komprimerad och i flytande form kommer att vara en viktig pusselbit när vi går mot en fossiloberoende fordonsflotta 2030, säger Oskar Klingvall.

– Vi är i ett ganska tidigt skede i ett projekt där vi utvärderar olika möjliga lokaliseringar i regionen, säger Markus Olsson, vd för finska Gasums svenska dotterbolag, med huvudkontor i Linköping.

– Med det här stödet kommer vi att gå in i en mer detaljerad teknisk studie för att i detalj utreda förutsättningar och eventuellt förhoppningsvis kunna ta ett investeringsbeslut.

– Det är klart att med en stödnivå på 135 miljoner som representerar uppskattningsvis 45 procent av den totala investeringen så blir förutsättningarna väldigt mycket bättre.

– Det finns goda förutsättningar för produktion i regionen, och det finns tillgång på substrat som man använder för biogasproduktion, säger Markus Olsson.

– Dels finns det substrat från massa- och pappersindustrier och från lantbruksrelaterade råvaror.

Tillgång och närhet till substrat avgör var en produktionsanläggning placeras.

– Den här typen av råvara vill man inte flytta så långt.

I och med att man kan använda slamvatten från massa- och pappersindustri är Norrköping intressant och en möjlig lokalisering, enligt Olsson.

Totalt handlar det om en investering på 300 miljoner kronor. För att driva anläggningen krävs fyra-fem personer. Anläggningen skulle kunna stå klar vid utgången av år 2020.

Flytande biogas får man när man kyler ner biogas till -163 grader. Det gör att man får in större energimängd per volymenhet, och kan flytta den längre sträckor.

Gasum satsar mycket på flytande biogas som drivmedel för tunga transporter, lastbilar, och har fått stöd för att bygga tankstationer runt om i landet. En av dem ska byggas vid den norra infarten till Norrköping nästa år.

Gasum har nyligen tagit beslut om en produktionsanläggning för flytande biogas vid ett pappersbruk i Skåne.

Fakta

Gasum är ett finskt statligt ägt företag. 2017 etablerade man sig i Sverige, med ett helägt dotterbolag.

Vd Markus Olsson vid det svenska huvudkontoret i Linköping har tidigare jobbat på Agroetanol i Norrköping och inom Holmenkoncernen.

Östergötland är ett biogaslän, med aktörer som Tekniska verken, Eon och kunskap vid Linköpings universitet.

Biogas gör av hushållsavfall, restprodukter från livsmedelsindustri, gödsel från djurhållning, restprodukter i jordbruket eller processvattnet från massa- och pappersindustri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om