Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny version av "En varmare värld" ute på nätet

Nu släpper SMHI och Visualiseringscenter en ny version av "En varma värld". Denna gång på internet.

Bild ur filmen "En varmare värld". Olika länder släpper ut olika mycket koldioxid.

Bild ur filmen "En varmare värld". Olika länder släpper ut olika mycket koldioxid.

Foto: Skärmdump

Klimatförändringar2020-05-10 12:00

”En varmare värld” visades för första gången 2011. Mycket har hänt inom klimatforskning och klimatkunskap sedan dess. Därför har SMHI och Visualiseringscenter nu uppdaterat filmen för att förklara vad klimat är och hur det har förändrats över årmiljoner och årtusenden. 

Filmen ger också en grund till vidare funderingar kring vad vi människor behöver tänka på när det gäller klimatförändringen.

– Det har varit mycket spännande att få arbeta med att visualisera det omfattande material som SMHI har sammanställt. Då ämnet är ständigt relevant planerar vi att jobba ännu mer med hållbarhet och de Globala målen inom vår pedagogik, filmen har en självklar plats i vår repertoar. Till hösten kommer vi erbjuda ett två timmars hållbarhetsprogram för skolor där vi lyfter, analyserar och diskuterar temat både i domen och i våra utställningar, säger Lisa Johansson som är pedagog på Visualiseringscenter C.

Bland annat förklaras växthuseffekt, klimat och hur klimatet påverkar vädret, naturliga variationer, människans påverkan och vad som kan göras.

– Vi ville hitta former för att förmedla kunskap om komplicerade frågor på ett sätt som känns både spännande och enkelt. Därför var det naturligt för oss att samarbeta med Visualiseringscenter C, säger Gustav Strandberg som är klimatforskare på SMHI.

Klimatförändringen är ett faktum – den är snabb och beror huvudsakligen på att vi människor släpper ut koldioxid och andra växthusgaser. Sedan 1800-talets mitt har den globala medeltemperaturen ökat med drygt en grad Celsius. 

– Kunskap om klimatförändring är nyckeln till nya beteendemönster, säger Lena Lindström som är produktägare för klimattjänster från SMHI.

Filmen är i första hand framtagen i domformat, för att visas på en stor, välvd skärm i olika typer av domer. På grund av den nuvarande Corona-pandemin är de flesta domer stängda tills vidare. Därför lanseras filmen på SMHI:s YouTube och Vimeo. I slutet av maj kommer den också att finnas tillgänglig på utbudet.se där skolor kan hämta material för sin undervisning.

Klimatfrågor är komplicerade. Genom tydliga visualiseringar av fakta bidrar filmen ”En varmare värld” till en ökad förståelse kring hur klimatförändringen har uppstått och på vilka sätt vi kan hantera den. 

– För en sak är säker – när vi människor ställs inför stora utmaningar kan vi uppnå enastående saker, säger Lena Lindström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!