– Det första man behöver lära sig är att värme kan vara väldigt farligt och vara en hälsorisk. Den insikten finns inte riktigt hos oss här i Sverige.
Det säger Elin Andersson som är utredare av miljöns påverkan på folkhälsan på Folkhälsomyndigheten.
Hon menar att vi svenskar behöver lära oss hur värme fungerar och hur man kan skydda sig mot den.
– Om vi vet hur vi ska bete oss när det är varmt minskar risken att bli värmestressad och få värmeslag.
Samtidigt framhåller Elin Andersson vikten av att samhället anpassas till ett varmare klimat. Det är viktigt att inte lägga över hela ansvaret på individen.
– Vi behöver bygga på ett sätt som minskar befolkningens exponering för värme.
Det kan bland annat handla om att se till att värme inte lagras in i byggnader.
– Träd och grönska har en skuggande och svalkande effekt och är det som skyddar allra bäst.
Folkhälsomyndigheten skriver i en rapport att temperaturer som är normala för en befolkning kan vara en risk för en annan. Hur kommer det sig?
– Det beror på flera olika faktorer. Dels är samhällena, både byggnader och infrastruktur, uppbyggda på olika sätt beroende på vilket klimat man lever i. Dels har befolkningen anpassat sina beteenden. Exempelvis är man mycket bättre på att skydda sig mot värme i varmare länder.
Hon ger Grekland som exempel.
– Där stänger de för fönsterluckorna på dagen, sover siesta och äter sent på kvällen när det är svalare. Statistiskt sett går det att se olikheter hos olika befolkningar och det finns en optimal temperatur för en befolkning när det varken är för varmt eller för kallt. I varmare länder, där man är mer van vid värme och har ett beteende och en bebyggelse som är anpassad för värme, så klarar befolkningen av högre temperaturer bättre.
Kroppen kan också till en viss grad acklimatisera sig till vissa temperaturer.
– Det finns indikationer på att vi är känsligare för värme i början på sommaren, men att vi anpassar oss under sommarmånaderna och blir mindre känsliga.
Kan vi svenskar lära om och vänja oss vid ett varmare klimat?
– Ja, det finns en del vi kan göra för att anpassa oss. Vi behöver bygga rätt och bete oss rätt, prioritera grönska framför asfalt, sätta upp skydd mot solinstrålning och lära oss att bara öppna fönstren när det är svalare utomhus än inomhus, säger Elin Andersson.