Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Marie på Svenskt Näringsliv: "Det är otroligt bråttom"

Om vi ska klara klimatomställningen krävs det långsiktiga politiska beslut. Och besluten måste tas under nästa mandatperiod, för det är bråttom.

Marie Trogstam

Marie Trogstam

Foto: Pressbild, TT

klimatet2022-08-20 09:00

Det säger Svenskt näringslivs Marie Trogstam. Hon är chef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, sitter i UNICEF Sveriges styrelse och är vice ordförande i Internationella handelskammarens svenska hållbarhetskommitté.

Hon menar att det i dag saknas politiska beslut som underlättar klimatomställningen. 

– Vi måste ta ett helhetsgrepp när vi ställer om. Det är viktigt att ha med sig att det är otroligt bråttom, men att det också är möjligt. Men besluten måste fattas nu.

Hon menar att tekniken och finansieringen finns för att klara omställningen. Det som krävs är att företagen får möjlighet att skala upp.

– Det finns ett enormt driv från de svenska företagen i den här frågan. De vill verkligen driva på och accelerera omställningen. Svenska företag ligger verkligen i framkant, men vi måste se till att förutsättningarna finns för dem att lyckas.

undefined
Marie Trogstam på Svenskt Näringsliv lyfter företagens roll i omställningen. "För att lyckas behöver vi ha ett systemtänk och ett globalt perspektiv."

Marie Trogstams fokus är givetvis företagens roll, hon beskriver dem som motorer i omställningen och hon verkar för att de ska kunna fortsätta vara det.

– Det finns tre faktorer som är centrala för att företagen ska kunna växla upp och driva på klimatomställningen. Först och främst behöver vi ett konkurrenskraftigt elsystem med fossilfri el. Det finns ett väldigt stort behov av elektrifiering i samband med omställningen.

Hon lyfter fram vatten- och vindkraft, men även kärnkraft. För att kunna driva på utvecklingen behöver politikerna fatta beslut, som gör det lättare och mer förutsägbart, att söka tillstånd för att exempelvis kunna starta små modulära kärnkraftsreaktorer.

– Den tredje faktorn är att vi på allvar måste införa den cirkulära ekonomin, och vi behöver få in marknadsmässiga förutsättningar för att den cirkulära ekonomin på allvar ska kunna ta fäste. 

Hur definierar du cirkulär ekonomi?

– Det finns tre dimensioner av hållbarhet varav en är ekonomisk hållbarhet. Vi behöver ha en hållbar ekonomisk tillväxt för att kunna skala upp de teknologier som finns, men också för att kunna investera i nya innovationer. Och affärsmodellerna som används för att göra det behöver i så stor utsträckning som möjligt bli cirkulära, och materialet som används och de färdiga produkterna behöver också bli cirkulära. 

undefined
"Först och främst behöver vi ett konkurrenskraftigt elsystem med fossilfri el."

Vad krävs av politikerna?

– Tillståndsfrågan är viktigast. Det är också viktigt att arbeta på europeisk, men ännu hellre på global nivå. Vi behöver skapa lösningar på så hög nivå som möjligt för att lyckas med omställningen. 

Hon menar att det vi gör i Sverige påverkar hur svenska företag "lyckas" utomlands. 

– Därför är det så viktigt att hela tiden lyfta blicken och tänka globalt. Allt hänger ihop.

Marie Trogstam lyfter också vikten av att världens rika länder hjälper utvecklingsländer med finansiering och teknik, så att de också få en rimlig chans att klara omställningen. 

– Vi i Svenskt Näringsliv skulle också vilja ha ett globalt pris på koldioxid. Det är något vi kommer att driva på i samband med FN:s nästa klimatkonferens COP27.

undefined
Svenskt Näringsliv arbetar för att ett globalt pris på koldioxid införs.

Om det som krävs för att vi ska klara av klimatomställningen är att alla människor på jorden går ihop. Hur gör vi för att lyckas?

– Det är en extremt klok fråga, som är rätt svår att svara på. Men en viktig del i hela Agenda 2030 är mål 17 som handlar om partnerskap. Vikten av att man samverkar och att näringslivet får förutsättningar att driva på omställningen. 

Hur tror du vi lever 2045?

– Jag har ingen tydlig vision men jag är optimist. Jag är fast besluten om att vi ska lyckas och för att göra det behöver vi ta ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbarhetsperspektiv. Jag har en tilltro till innovation och kunnande. Nu är det handlingskraften och besluten som måste till. 

– Men för att lyckas måste vi vara snabba med besluten.

undefined
Svenskt Näringsliv.

Hon tillägger att omställningen givetvis kommer att innebära stora förändringar.

– Det kan vara lätt att känna sig orolig ibland. Men det gäller att se vilka goda förutsättningar som finns. Om vi får till de politiska besluten.

Vad gör du själv?

– Jag är mån om att lyfta fram systemtänket, att allt hänger ihop. För att få till omställningen på riktigt behöver alla tre dimensioner av hållbarhet, den ekologiska, sociala och ekonomiska, finnas med.  Det finns inte riktigt några enkla lösningar utan vi måste ha ett systemperspektiv. Jag tror att man måste vara ödmjuk, för det är komplext och det finns målkonflikter. Det är mitt budskap även som privatperson, säger Marie Trogstam.

undefined
Svenskt näringslivs Marie Trogstam lyfter fram kärnkraften.
undefined
Marie Trogstam
Marie Trogstam

Ålder: 48 år.

Gör: Chef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv. Sitter i UNICEF Sveriges styrelse, vice ordförande i Internationella handelskammarens svenska hållbarhetskommitté.

Bakgrund: Statsvetare som jobbat med hållbarhet i olika företag, med stort fokus på utvecklingsländer. 

Bor: Stockholm.

Familj: Tre barn.

Motto: För att lyckas ställa om till ett hållbart samhälle behöver vi ha ett systemtänk och ett globalt perspektiv. Vi behöver också partnerskap och långsiktiga beslut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!