Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så påverkas Norrköping av ett förändrat klimat

Vattenbrist, torka, översvämningar, skyfall och fler värmeböljor. Det är några av effekterna av klimatförändringarna i Norrköping.

Slaskiga vintrar och skogsbränder kommer bli allt vanligare i framtiden enligt klimatolog Erik Kjellström.

Slaskiga vintrar och skogsbränder kommer bli allt vanligare i framtiden enligt klimatolog Erik Kjellström.

Foto: Kollage.

klimatet2023-07-17 18:00

– Risken för skyfall ökar i hela Sverige oavsett var man bor. Effekten är olika beroende var regnet faller, men det finns risk för ras, skred och översvämningar, säger Berit Arheimer som är professor i hydrologi vid SMHI och förklarar att vattnets kretslopp går fortare i ett varmare klimat.

– Det blir mer energi och vatten i luften, större dynamik och mer nederbörd.

Samtidigt som vi kan räkna med mer regn vinter, höst och vår, så finns det risk för att de svenska somrarna blir torrare och varmare, precis som denna sommar redan visat prov på.

– Allt pekar på att det kommer att bli ännu torrare här där vi bor. Redan nu har vi haft somrar när vi har haft torka och vattenbrist. Allt pekar på att vi kommer att ha fler sådana år framöver, säger Berit Arheimer.

undefined
Berit Arheimer är professor i hydrologi vid SMHI.

Vi får också räkna med fler värmeböljor i framtiden, med högre temperaturer än vad vi ser i dag.

– På vintern blir det också varmare. Vi kommer att se färre köldknäppar och det ser vi signaler på redan nu. När vi har högtryck på vintern så är det väsentligt mycket varmare i dag än det var för 30 år sedan, säger Erik Kjellström som professor i klimatologi vid SMHI och tillägger.

– Egentligen märks den globala uppvärmningen ännu mer på vintern och även på våren.

Vegetationsperioden blir också allt längre. Växt- och djurliv påverkas när vegetationszonerna flyttar norrut och en tidigare och mindre vårflod innebär att det kan bli torrare i markerna tidigare på våren.

undefined
Erik Kjellström är professor i klimatologi vid SMHI.

– Det märks redan i dag med tidigare lövsprickning och snösmältning. Det är osäkert exakt hur stora ändringarna i temperatur och nederbörd kommer att bli i framtiden. Dessutom är ju Sveriges väder och klimat väldigt variabelt. Men vi vet att torra vårar kommer att kunna bli ännu torrare och när det regnar kommer det att kunna regna mer än vad det gör i dag.

1,5 eller 2 graders uppvärmning låter inte så mycket. Varför är det så stor sak?

– Längre och varmare somrar i Sverige kanske många ser som bra. Men effekterna är stora och mestadels negativa, inte minst för jord- och skogsbruk. Samtidigt bor vi på en och samma planet och även om inte alla svenskar kommer att drabbas direkt på grund av klimatförändringarna, så kommer det att ske på många andra ställen i världen, säger Erik Kjellström och nämner framtida klimatflyktingar och bristande tillgång på vatten och mat.

– Jag tycker att man borde vidga perspektivet och inte bara titta på hur ett förändrat klimat påverkar oss i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!