Den uppmaningen skickar forskaren Christofer Åström till alla svenskar. Han har under flera år forskat om hur vi människor påverkas av höga temperaturer.
– Dödligheten ökar redan vid en daglig maxtemperatur på 21 till 22 grader, men då rör sig om några få procent av ökad dödlighet. Det är först när maxtemperaturen överstiger 25 grader som det är tydligt att temperaturen verkligen bidrar till en ökad dödlighet, säger Christofer Åström som är forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.
Om det är ännu varmare, och den dagliga maxtemperaturen överstiger 27 grader tre dagar i streck, så ökar dödligheten med tio procent, om man jämför med hur det ser ut om maxtemperaturen är 20 grader.
Vi flyttar oss tillbaka till sommaren 2018 som var "extremt varm", enligt SMHI.
När hösten kom bestämde sig Christofer och hans kollegor för att undersöka hur många som dött av värmen sommaren 2018.
Enligt Folkhälsomyndigheten hade nämligen ungefär 700 personer fler än normalt dött under sommarmånaderna för fem år sedan.
– Jag trodde knappt mina ögon när jag ritade ut graferna och såg hur väl de följde varandra, säger Christofer Åström, som på så sätt också kunde visa att verkligheten och tidigare forskning stämde väl överens.
Christofer Åströms och hans forskarkollegors beräkningar visade att över 600 av dödsfallen i Sverige sommaren 2018 berodde på värmen.
Vilka drabbas hårdast av när det är varmt?
– Främst de som har en sjukdomshistorik med bland annat hjärtsvikt, kol, diabetes och hjärtinfarkt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de här antagandena baseras på en enda forskningsstudie.
Han berättar att ny forskning är på gång.
– Vi ska uppdatera kunskapsläget med nya studier för att stärka upp de här bevisen och ta reda på vad det är som gör oss sårbara för höga temperaturer. Vi ska också undersöka vilken effekt olika mediciner kan ha på kroppen när det är varmt.
Christofer lyfter vikten av att anpassa sin vardag.
– När man är på semester i exempelvis Spanien och det är riktigt varmt så tar man det lugnt, sitter i skuggan och tänker på att man måste dricka mycket vatten. Det behöver vi göra här hemma också. Sånt som är självklart när vi besöker varma miljöer måste vi börja göra på hemmaplan också, säger Christofer Åström och tillägger.
– Det är viktigt att känna att det är okej att gnälla. Om man inte vågar klaga på vädret så kanske man inte vågar säga att man mår dåligt heller.