Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dietisten Anna ger bästa klimattipsen: "Ät lagom"

Ät lagom mycket och minska på mängden rött kött. Det minskar ditt klimatavtryck mest.

Ät lagom mycket. Det är dietisten och forskaren Anna Stubbendorffs främsta råd till den som vill äta mer klimatsmart.

Ät lagom mycket. Det är dietisten och forskaren Anna Stubbendorffs främsta råd till den som vill äta mer klimatsmart.

Foto: Johan Nilsson/TT

Klimatet2022-04-22 18:00

– Börja med att fundera på hur mycket du äter och börja äta "lagom mycket". Det pratar vi sällan om, det blir istället mycket fokus på innehållet i maten. Det behöver vi också fundera över, men den totala mängden vi äter är också viktig. 

Det säger dietisten och forskaren Anna Stubbendorff. Det som gör störst effekt är om vi minskar på konsumtionen av rött kött, främst nötkött. Totalt sett står livsmedelsproduktionen i världen för cirka 30 procent av växthusgasutsläppen.

Det röda köttet kan vi byta ut mot exempelvis grönsaker, baljväxter och fullkorn, menar Anna.

Andra sätt att minska klimatavtrycket är att slänga mindre mat, välja säsongsanpassad svensk mat, äta enligt kostråd och välja lakto-ovo-vegetarisk eller vegansk kost.

De flesta äter samma typ av mat hela livet, men Anna Stubbendorff menar att det finns sätt att knuffa oss i rätt riktning.

– Restauranger kan sätta de vegetariska rätterna överst på menyn.

Vegetariska rätter skulle också kunna vara det förvalda alternativet på exempelvis konferenser. 

– Jag tror att det finns mycket knep att ta till utan att vara oärlig och luras. Vi behöver exempelvis bli bättre på att namnge vegetariska rätter.

En skola i Malmö testade om en maträtts namn påverkade hur mycket barnen åt.

– En dag serverade de en lasagne med nötkött och en vegetarisk lasagne. Den dagen gick det inte åt så mycket av den vegetariska lasagnen. Men nästa gång döpte de den vegetariska lasagnen och skrev ut att den innehöll aubergine, zucchini och paprika. Då ville barnen äta den.

Klimatsmarta recept

På Världsnaturfondens hemsida finns en receptbank. Om man kryssar för "One planet plate" syns måltider som klarar en klimatbudget på max 0,5 kg koldioxidekvivalenter per måltid och klarar specifika krav för biologisk mångfald. 

Om kött, ost, ägg eller fisk ingår behöver de ha grönt ljus i Köttguiden och Fiskguiden. Spannmål, raps, potatis, morötter, lök och ris måste vara ekologiskt certifierade. Inga vegetabilier med orange ljus i Vegoguiden får ingå.

Källa: wwf.se/mat-och-jordbruk/receptbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!