Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utsläppen i minskande

Utsläppsintensiteten av växthusgaser i Östergötland har minskat näst mest i landet sedan 2008. Trenden är likadan i hela landet och visar att effektiviseringar av ekonomin ger resultat.

Koldioxid. Utsläppsintensiteten har gått ner de senaste åtta åren.

Koldioxid. Utsläppsintensiteten har gått ner de senaste åtta åren.

Foto: Anonymous

Klimat2017-12-07 12:00

Det är Nyhetsbyrån Siren som sammanställt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) om utsläppsintensiteten i Sveriges län. Detta begrepp innefattar utsläppen av växthusgaser i förhållande till ekonomin och det visar sig att utsläppsintensiteten minskat med en knapp tredjedel i landet mellan 2008 och 2015.

– Det är ett sätt att titta på hur effektiv ekonomin är i länet. Man kan se om utsläppen minskas på grund av effektiviseringar, och vilka branscher det är som har rådighet över minskningarna, säger Nancy Steinbach, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Utsläppsintensiteten mäts i det ganska tungrodda "ton koldioxidekvivalenter per miljon kronor" men när man tittar på dessa siffror framgår det av statistiken att Östergötland står för den näst största sänkningen i landet under den uppmätta tidsperioden: från 19 ton per miljon kronor 2008 ner till 12 ton för 2015. Det innebär en sänkning med över en tredjedel (36 procent) där genomsnittet för riket är en nedgång med 31 procent.

Den största minskningen står Västmanlands län för (51 procent) – dock har man fortfarande högre utsläpp av växthusgaser i förhållande till ekonomin än Östergötland: 15 ton per miljon. Överlägset högst utsläppsintensitet har Gotland med 142 ton koldioxidekvivalenter per miljon kronor.

– Det finns tung tillverkningsindustri på Gotland som gör att intensiteten blir hög, förklarar Nancy Steinbach i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!