Sedan i början av sommaren råder det vattenbrist på flera håll i landet. Vattenbristen beror främst på de låga grundvattennivåerna till följd av lite nederbörd under vintern. För spannmålsproducenter har den långa torrperioden inneburit ännu en sommar av svårprognosticerad skörd.
– Man blir lätt nojig av att kolla på väderprognosen för det är så avgörande. Ser vi att det kommer ett stort lågtryck så kanske vi har tre dagar på oss att göra vissa insatser eller åtgärder, säger Marcus Cederblad som är lantbrukare på Vikbolandet.
– Jag körde ut 70-80 turer med kväve för att markerna skulle kunna suga åt sig av nederbörden, men det gjorde ju ingen nytta då det inte kom något regn.
Den torra sommaren medför en skördepotential under medel och flera grödor måste skördas tidigare än vanligt. Ett förtorkat fält kan ge ekonomiska konsekvenser för lantbrukare. Desto lägre skörd, desto färre kärnor, som i slutändan resulterar i mindre pengar till bonden. Marcus Cederblad berättar att Vikbolandets skördar klarat sig relativt bra då det regnade mycket i början av juni, och att det snarare är inköp av grovfoder som blir problematiskt.
– Volymen blir mycket mindre på fodret så för det första måste det finnas en plats att köpa ensilage, gräs och hö ifrån. Sedan går det åt sådana volymer att det blir väldiga kostnader och besvärliga transporter.
– När man inte har tillräckligt med basfoder blir man orolig som djurägare.
Runt om i Sverige råder alarmerande grundvattennivåer och allmänheten uppmanas att hålla igen på sin vattenförbrukning.
– Jag blir alltid glad varje morgon som jag drar i kranen och det kommer vatten. I vårat område är det väl generellt inga problem, men man får samtidigt aldrig ta något för givet.
Vad gör ni om vattnet skulle ta slut?
– Jag har själv en insjö och kan ta vatten därifrån. Till Mjölkkor kan man dock inte ta vad som helst. Vattnet måste analyseras och vara fräscht. I värsta fall går det att ta vatten från Bråviken också. Det är inte optimalt, men det funkar.
Hur påverkar vädret skördeplaneringen?
– Man måste vara lyhörd och skörda i rätta tider. Vi tog en tidig första skörd i år för att de lovade regn. Även om det inte var optimalt att skörda vid den tidpunkten så körde vi av det så det skulle komma igång och växa snabbt igen.
– Man tittar på väderprognosen och kliar sig i huvudet. Men det går inte att styra sig efter vädret fullt ut heller, ibland blir det blir en del chansningar. Det är svårt, men man måste våga för att kunna vinna, säger Marcus Cederblad.