Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samarbete undertecknat

Norrköpings kommun har nu skrivit under en överenskommelse om samverkan kring klimatanpassning. Högst på prioriteringslistan står dagvattenfrågan.

Signerat. Rolf Brennerfelt, SMHI; Karin Fälth Magnusson, LiU samt Reidar Svedahl (L), kommunalråd skrev under överenskommelsen på tisdagen.

Signerat. Rolf Brennerfelt, SMHI; Karin Fälth Magnusson, LiU samt Reidar Svedahl (L), kommunalråd skrev under överenskommelsen på tisdagen.

Foto: Patrik Selsfors

Klimat2017-03-22 10:00

På torsdagen skrevs en unik överenskommelse om samverkan kring kommunal klimatanpassning under i Stadshuset av Norrköpings kommun, Linköpings universitet samt SMHI. Under dagen höll sedan de tre samarbetspartnerna också miniseminarier där de beskrev olika aspekter av detta pågående arbete.

Det handlar alltså om kommunens arbete med att ta fram en riktlinje för klimatanpassning, något som kan vara svårt för en kommun med tanke på den expertis som krävs men nu samarbetar man alltså med SMHI (som driver ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning) samt Linköpings universitet (LiU) som bedriver forskning på området.

– Det är faktiskt första gången som vi arbetar tillsammans på det här sättet och vi har hittat ett jättebra samarbete, berättar Merja Willman från kommunstyrelsens kontor och betecknar den här modellen som ett pilotprojekt som andra kommuner kan vara behjälpta av.

– Det är fantastiskt att ha med både SMHI och LiU som ligger i framkant i forskningen om det här området.

Klimatanpassning berör många av de olika verksamhetskontoren och bolagen i kommunen och det som prioriteras allra högst är dagvattenfrågan.

– Den är viktig för Norrköping eftersom vi haft problem med detta. I Norrköping kommer vi att bygga väldigt många nya bostäder och då är det viktigt att vi tänker klimatanpassning redan från början, säger Merja Willman som nämner Inre hamnen och Butängen som exempel på områden där klimatanpassning varit med i processen.från början.

En sak som hon ser som viktigt är att ta fram metoder för att kunna presentera det här på ett överskådligt sätt.

– Hur ska man visa det här för de som jobbar i kommunen, politiken men även medborgarna? Vi behöver kunna visa det visuellt och det arbetar länsstyrelsen, SMHI och även Liu med, konstaterar Merja Willman.

Maria Rothman från Tekniska kontoret är samordnare för dagvattenfrågor och berättar om orsakerna till dagvattenproblemen i kommunen.

– Vi har en problembild där rörsystemen är för små och rörledningar överhuvudtaget har för dålig kapacitet. Dessutom kommer det att regna mer och problemen förvärras när vi förtätar staden och avrinningen ökar, berättar Maria Rothman som tillägger att målet är ett hållbart dagvattensystem som ska ha kapacitet att klara ett 100-årsregn.

Det övergripande ansvaret för framtagandet av riktlinjer om klimatanpassning har en arbetsgrupp bestående av tjänstemän från verksamhetskontor och bolag inom kommunen. Överenskommelsen innebär inga finansiella åtaganden för parterna.

Klimatanpassning

Klimatanpassning innebär åtgärder för att anpassa samhället till de klimatförändringar vi redan märker av idag och de som vi inte kan förhindra i framtiden.

Anpassning till den klimatförändring som inte längre kan undvikas är ett nödvändigt komplement till arbetet med minskade utsläpp.

Klimatförändringen berör samhällets alla sektorer. Speciellt påverkas sektorer där det fattas beslut som har långsiktiga konsekvenser, såsom inom den fysiska planeringen och utbyggnaden av samhällets infrastruktur.

Källa: www.klimatanpassning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!