SMHI handlar inte bara om väderprognoser och meteorologi utan har ett brett forskningsuppdrag inom flera olika fält. Man står också bakom Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning på uppdrag av regeringen och det är under detta paraply som man nu utvecklat Klimatanpassningsspelet tillsammans med Linköpings universitet.
Spelet är gratis och finns på SMHI:s webbsida (www.smhi.se) som ett webbaserat spel men är också nedladdningsbart för Minecraft-miljö (då krävs en Minecraft-licens).
Folkbladet kör en testrunda av spelet där man som koordinator för klimatanpassning ska prioritera åtgärder för den lilla staden utifrån en bestämd pengapåse – här finns också SMHI:s graf med beräkningen hur extremvädret kommer att ändra sig de kommande decennierna.
– Vår främsta målgrupp med det här spelet är lärare i gymnasiet och högstadiet men också organisationer och kommuner, berättar Aino Krunegård, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, vid SMHI.
– Jag tror det kan vara nyttigt för många att fundera på komplexiteten i de här frågorna, att de hänger samman.
Det handlar alltså om prioriteringar – både i spelet och i verkligheten kan olika intressen stå emot varandra om ett samhälle ska fungera.
– Spelet vill också belysa att man ibland kanske måste välja mellan olika delar för att problematisera lite kring det. Du har en viss penningpung som ska räcka och det finns olika värden och allt påverkar något annat – både positivt och negativt, säger Aino Krunegård.
– Det här är en förenklad bild av verkligheten så klart och är ju en fiktiv stad (Väderköping, förf. anm.) men vi hoppas främst att man börjar prata om de här frågorna.
Spelet släpptes alltså på tisdagen så ännu har man inte fått feedback.
– Men vi har ju provspelat det under våren och även skolklasser har fått prova på det så lite feedback har vi redan fått, berättar Aino Krunegård som tillägger att det är lite olika utseende på spelet beroende på vilken version man väljer.
– Har man Minecraft och spelar det här spelet som en mod blir det mer visuellt med en stad man går runt i men grundidén är den samma i båda versionerna.
Det finns också bland annat handledningsmaterial för lärare att ladda ner från SMHI:s hemsida.
– Det visar hur vi tänker oss att man kan använda spelet där man kan dela in klassen i olika intresseorganisationer. När vi spelat det har vi också gjort så att dessa kan rösta i olika frågor, det har varit väldigt roligt att se hur engagerade ungdomarna blivit, avslutar Aino Krunegård.